+ Meer informatie

Vechtersbaas

3 minuten leestijd

Patrick Buchanan is een bekende, misschien wel de bekendste, conservatieve Republikein in Amerika. Vijf dagen per week is hij gastheer van het veelbekeken CNN-praatprogramma "Cross Fire"; een keer per week treedt hij op in de nog meer populaire "McLaughlin Groep", een journalistenforum, waarin de deelnemers van links en rechts bijna met elkaar over de vloer rollen.

Bovendien heeft hij twee tot drie keer per week een column in een landelijke krant. Voor de buis en in de krant staat Buchanan bekend als een rasechte "Ronald Reagan Conservative". Hij is een vechtersbaas, die zich er niet voor schaamt ongenuanceerd en hard over te komen. Hij houdt van confrontatie en polariseren. In dat opzicht is hij beslist' anders van karakter dan de milde patriciër George Bush. 1966 tot 1974 werkte hij als een van Nixons meest vertrouwende medewerkers en van 1975-1987 was Buchanan mediachef van Ronald Reagan.

Het bewaken van de economische erfenis van Ronald Reagan motiveerde Buchanan in de eerste plaats ertoe zich op te stellen tegenover George Bush. Een van de fundamenten van de "Reagan Revolution" van 1980 was de houding tegenover het belastingstelsel en overheidsuitgaven.

Maar de 53-jarige Buchanan kent de politiek niet alleen van achter de schrijfmachine. Jarenlang diende hij de presidenten Nixon, Ford en Reagan. Van ) De populariteit van president Bush, midden, is aanzienlijk gedaald. Foto EPA Ie moesten komen. Dat was de bedoeling van de belastinghervormingen in 1981 en 1986: minder belastingen voor de gemiddelde belastingbetaler, daardoor investeringen bevorderen en tegelijkertijd een rem op de groei van de overheid zetten.

Toen president George Bush het 'begrotingscompromis' van oktober 1990 aanvaardde, dat belastingverhogingen voorschreef, pleegde hij in de ogen van de rechtervleugel van zijn partij hoogverraad aan het Reagan-tijdperk. De critici menen dat de belastingverhoging de recessie alleen maar erger maakte en het tekort op de federale begroting alleen maar groter. Toen de begroting van 1990 een feit werd, wist Patrick Buchanan waarschijnlijk dat hij zich vroeger of later kandideren moest. De tweede aanleiding voor de aankondiging van Pat Buchanan is de opkomst van David Duke van de staat Louisiana. Duke, voormalig hoofd van de Klu Klux Klan (die nu afstand doet van zijn verleden), ontdekte dat de kwestie van "positieve actie" explosief is in de Amerikaanse samenleving.

Positieve actie is een overheidsprogramma waardoor overheidsinstellingen gedwongen en bedrijven worden „aangemoedigd" 'minderheden' (vrouwen, zwarten, Spaanssprekenden, homoseksuelen) voorkeur te geven bij sollicitaties. In het afgelopen jaar is Duke kandidaat geweest voor de Senaat en voor het gouverneurschap van Louisiana. Hij kreeg 40 procent van de stemmen en een mediabelangstelling om u tegen te zeggen. De opportunistische Duke is nu ook als Republikein kandidaat voor het presidentschap.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.