+ Meer informatie

Speed de laan uit wegens

Parlement vergadert vandaag en morgen over bezuinigingen

3 minuten leestijd

Vandaag en morgen debatteert het parlement over deze bezuinigingen. Conservatieve parlementsleden zijn erg bezorgd over koerswijziging van het defensiebeleid. • Speed heeft niet van te voren overlegd met zijn minister over zijn toespraak. Ook heeft hij hem niet openbaar gemaakt via het partijbureau van de conservatieven, maar hij liet zijn toespraak typen door zijn vrouw. Achter de bezorgdheid van Speed zitten plannen die nog wel niet definitief zijn, maar waarin wordt voorgesteld de servicevloot van de Britse marine af ie schaffen. Groot-Brittannië eens bezitter van 's werelds grootste marinevloot, zal haar omvang met de helft verminderen. De komende tien jaar zal 40 miljard gulden worden bezuinigd op uitgaven voor de marine.

Herwaardering

Maandag besprak de minister van Defensie John Nott de bezuinigingen in de drie onderdelen van zijn ministerie met premier Margaret Thatcher. Achter de lannen lijkt een herwaardering van de militaire strategie te zitten. In de toekomst wordt de strategie gebaseerd op de noodzaak om meteen een tegenluchtaanval te kunnen uitvoeren en op de noodzaak om de verouderde Polarisraket te vervangen door de Trident. Veel conservatieve afgevaardigden hebben woedend gereageerd op de voorstellen. Thatcher heeft tijdens haar verkiezingscampagne altijd de nadruk gelegd op een versterking van de defensie. De conservatieven hadden nooit gedacht dat zij hiervan terug zou komen. Heftige tegenstand kan nu van de conservatieve afgevaardigden worden verwacht.

De chefs van het leger hebben vele invloedrijke vrienden onder de conservatieve afgevaardigden. Niet voor volgende maand zullen de ministers een besluit over de bezuinigingen nemen. De legerchefs zijn onderling ook sterk verdeeld. Sommigen van hen zijn bezorgd over de kosten van Trident, zij zijn voorstanders van een uitbreiding van de conventionele niet nucleaire wavormen van de NAVO-strijdkrachten. De Russische vloot zou volgens Speed 380 onderzeeërs omvatten. Dat is zes keer zoveel als de Britse marine en twee keer zoveel als de Amerikaanse marine.

Arbeidsplaatsen

Dan leeft er bij de Britse conservatieven nog altijd de mening dat men de pens, verdediging niet over moet laten gaan aan de Russen en Amerikanen. Door de Mt>ninovvprvrhi1 plannen worden duizenden arbeidsmerungiveriLnu ^^^^f^^^^ ^ij de toeleveringsbedrijven

Anderen hebben echter een mening die hier nogal wat van verschilt. De adviseur voor luchtmacht, Geoffrey Patty is van mening dat na de atoomonderzeeërs de luchtmacht het belangrijkst is. Een marineadviseur wil dat de marine voornamelijk bestaat uit atoomonderzeeërs. Vooral op dit pimt was de toespraak van Speed toegespitst wat uiteindelijk leidde tot zijn ontslag.

Volgens Speed werd 23 procent van de defensieuitgaven besteed aan de luchtmacht en de marine terwijl zij 70 procent uitmaken van de NAVO-strijdkrachten in het oostelijk deel van de Atlantische Oceaan en het Kanaal. De Britse strijdkrachten in West-Duitsland nemen 40 procent in van de defensieuitgaven terwijl zij maar 10 procent bedreigd. Men heeft de marine nodig om Britse koopvaardijschepen en die van bondgenoten te beschermen.

Land' en Luchtmacht

De bezuinigingen gaan ook niet voorbij aan landtaacht en luchtmacht. Zij moeten respectievelijk 10 en 2,5 miljard gulden inleveren. Het kwam daarom een beetje ongelukkig uit dat de plannen bekend werden op het moment dat de Amerikaanse minister voor Defensie, Caspar Weinberger voor de Britse televisie verklaarde dat de afwijzing van Labour van atoomwapens rampzalig kan zijn. Groot-Brittannië zal veel aan zijn bondgenoten uit moeten leggen in de komende tijd. MEXICO STAD Spadafora, voormalig staatssecretaris van gezondheid in Panama, die een vrijwilligersbrigade in 1979 tegen het toenmalige Somoza-regime leidde, kondigde maandag op een persconferentie aan dat hij een .,,Internationale Brigade" wil organiseren om het door de Verenigde Staten gesteunde regime in El Salvador te bestrijden. Hij vroeg ook om vrijwilligers die zich bij de Brigade konden aanmelden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.