+ Meer informatie

Joegoslavië verwijt Albanië inmenging

Harde kritiek op partijblad-artikel

2 minuten leestijd

BELGRADO — Joegoslavië heeft het buurland Albanië beschuldigd van openbare inmenging in zijn binnenlandse aangelegenheden. Het Joegoslavische persbureau Tanjoeg reageerde zondag op een artikel in het Albanese partijblad Zeri I Popullit, waarin er bij de Joegoslavische regering op aan werd gedrongen de zuidelijke provincie Kosovo met haar voornamelijk Albanese bevolking de status van republiek te verlenen.

Nu is Kosovo een autonome provincie ' binnen Servië, de grootste Joegoslavi• sche republiek. KosOvo was in maart en , april het toneel van bloedige nationalistische rellen, waarbij ten minste negen mensen werden gedood en tallozen = gewond. De Joegoslavische leiders heb=,ben de rellen omschreven als contra-reï .yolutionair, nationalistisch en separaf.tistisch. Volgens Belgrado waren zij ge,. richt op het doen uiteenvallen van het ..Joegoslavische federatieve staatsver• •band met zijn vele verschillende nationaliteiten. De Joegoslavische regering beschuldigde Albanië ervan het Albanese nationalisme in Kosovo te steunen ...,en aan te sporen. , Tanjoeg beschreef het artikel in Zeri I ...Bcipuliit als het „toppunt van inmen(ging in .Joegoslavische aangelegenhe; dep, ^owe} als een openlijke aanspraak ,rOp joegoslavisch grondgebied". Het artikel weerspiegelt de Albanese overtuiging dat Kosovo en andere delen van -Joegoslavië (waar etnische Albanezen leven en die aan Albanië grenzen) tot Albanië behoren, aldus het persbureau.

Bloedbad

Het dagblad van de Albanese communistische partij meldde dat Joegoslavische politietroepen onder de burgerbevolking van het gebied een bloedbad hadden aangericht.

Het dagblad schreef dat Joegoslavië in de greep was van een „golf van Groot-Servisch en anti-Albanees chauvinisme". Het blad ontkende tegelijkertijd dat de onrust was aangestookt door in het buitenland vertoevende Albanese diplomaten.

Zich richtend tot de Joegoslavische regering, vervolgde het blad: „U dient de eis van het volk van Kosovo voor een republiek zorgvuldig en redelijk te onderzoeken en móet de economische vraagstukken op correcte wijze oplossen. Dat is de enige manier om de rust in Kosovo te herstellen."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.