+ Meer informatie

Werkgevers omarmen WAO-akkoord niet

"Vakbeweging blijft bezig met lapmiddelen"

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - De werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland lopen niet warm voor het voorstel van de vakbeweging over de herziening van de WAO. Zij betwijfelen of de stap voldoende is om een akkoord te bereiken over de ingrijpende aanpassing van de WAO in de Sociaal-Economische Raad (SER).

Gisteren werd bekend dat de vakcentrales FNV, CNV en Unie MHP zich alsnog gezamenlijk kunnen vinden in het voorstel van de commissie-Donner om alleen nog volledig arbeidsongeschikten een WAO-uitkering te geven. Dat wel mits het verlies dat hierdoor ontstaat voor gedeeltelijk arbeidsongesc hikten wordt gerepareerd. Volgende week bespreken de vakcentrales hun gezamenlijke voorstel in de Sociaal-Economische Raad (SER). De kunst is dan om de werkgevers en de kroonleden te overtuigen van hun standpunt.

Opening

Bij de presentatie van de plannen van de commissie-Donner afgelopen mei waren de vakcentrales nog verdeeld. Nu zijn zij het na een zomer broeden eens geworden en hopen zij met hun voorstel een opening te forceren in

de tot nu toe moeizaam verlopen discussie.

De vakbeweging stelt voor, het inkomensverlies voor de niet volledig afgekeurden per CAO met werkgevers te repareren. De werkgevers betwijfelen echter of het voorstel veel zal veranderen aan de toon van de discussie. Volgens VNO-NCW is het weliswaar verheugend dat de bonden nu erkennen "dat wezenlijke aanpassingen in het WAO-stelsel onontkoombaar zijn." Maar de ondernemersorganisatie constateert tegelijkertijd dat de vakbonden in de uitwerking van hun voorstel nog ver afstaan van het plan-Donner.

"Een opening in de discussie lijkt nog niet bereikt", zegt K. Kuiper van de organisatie van het midden- en kleinbedrijf MKB. "De kern van Donner is het verminderen van het aantal WAO'ers. Daar wil de vakbeweging echter steeds niet aan. Zij blijft zich bezighouden met lapmaatregelen als inkomensgarantie voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten, en bijvoorbeeld het strengere keuringsregime van Donner voor WAO'ers blijft onbespreekbaar."

Donner gaat ervan uit dat alleen mensen die niets meer kunnen nog in de WAO terechtkomen. Alle zieke werknemers die nog wel perspectief hebben op een nieuwe baan, moeten weer aan de slag. Ze moeten op zoek naar vervangende arbeid en krijgen maximaal twee jaar het loon doorbetaald. Daarna volgt WW en bijstand.

Begeleiding

Volgens het plan van de vakbeweging moeten gedeeltelijk arbeidsongeschikten worden opgevangen als ze uit de WAO worden gezet. "Je kunt niet zomaar zeggen: Volgens de keuring kunt u werken, dus ga. Zo iemand heeft daarbij begeleiding nodig en mag niet plotseling in inkomen terugvallen", stelt FNV-bestuurster A. Jongerius.

Niet-volledig afgekeurden moeten een aanvulling krijgen op hun basisuitkering. Bovendien pleiten de bonden voor een minder strenge beoordeling over wanneer iemand geheel arbeidsongeschikt is.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.