+ Meer informatie

Hoe behandel je een allergie?

4 minuten leestijd

Iedereen kent het woord allergie wel en weet ook wel ongeveer wat het betekent. Toch zijn er nogal wat misverstanden over dit ziektebeeld, een reden om er eens wat meer over te horen.

Deftig gezegd is een allergie een abnormale reactie van het lichaam op een in principe onschadelijke prikkel van buitenaf. Dat wil zeggen dat het lichaam ziekelijk overdreven reageert op een stof of voorwerp waarmee het in contact komt, terwijl de meeste mensen daar niet zo op reageren. Het is van belang om dit zo te zeggen, want een reactie op bijvoorbeeld traangas, waarbij iedereen last krijgt van tranende ogen, een stekende keel en lichte benauwdheid, is geen allergische reactie. Het is namelijk geen onschadelijke prikkel, en niet alleen overgevoelige mensen reageren erop. Een allergische reactie kan zich uiten in neus en ogen (hooikoorts), op de huid (eczeem) of in de longen (astma) of darmen (koemelk-eiwit-allergie). De meest bekende allergieën zijn de overgevoeligheid voor pollen: in het voorjaar de stuifmeelkorrels van els, hazelaar en berk, in de zomer gevolgd door de graspollen, terwijl in het najaar de onkruidpoUen voor veel allergische reacties zorgen. Naast deze zogenaamde seizoensgebonden allergieën bestaan er ook allergieën die het hele jaar door een rol spelen: denk aan de overgevoeligheid voor huisdieren, de huisstofmijten en schimmels.

Afweersysteem
Wat gebeurt er nu eigenlijk als een allergie optreedt? Het hele proces speelt zich af op het niveau van ons afweersysteem. Komt ons lichaam voor het eerst m contact met een vreemde stof dan zal het afweersysteem deze stof onthouden, en er afweerstoffen tegen maken. Bij elk later contact met deze zelfde stof leidt de herkenning tot een reactie van het afweersysteem, waarbij de gevormde afweerstoffen afgevuurd worden om de vreemde "indringers" aan te vallen en te vernietigen. Op zich is dit een heel goede reactie van het lichaam als het echt gevaarlijke "indringers" betreft, zoals poliovirus, griepvirus, rodehondvirus, schadelijke stoffen die het lichaam niet in mogen. Bij hernieuwd contact wordt de mens dan wel een beetje ziek en gammel, maar de infectie zet niet meer door.

Bloedonderzoek
Gaat het echter om alledaagse "indringers" zoals graspollen, huisstofmijtschilfers of kippenverenstof dan is het lastig om continu dit afweerproces te moeten doormaken. Zodra bijvoorbeeld de bovenste luchtwegen (mondholte, keel, neus en bijholten, middenoorholte en buisjes van Eustachius) van iemand in aanraking komen met een stof waarvoor deze persoon gevoelig is, dan raken de slijmvliezen geprikkeld. Dat kan leiden tot een droge keel, hoesten, niezen, een jeukende loopneus of een verstopte neus of een vol gevoel in de bijholten. Soms heeft de patiënt ook koorts en meestal is hij moe. Heeft iemand hooikoorts, dan is eigenlijk wel duidelijk dat hij overgevoelig is voor graspollen. Heel vaak echter treden wel de bovengenoemde verschijnselen op, dus is er een allergie, maar is niet duidelijk waardoor ze veroorzaakt worden. Dit is dan op twee manieren te onderzoeken: via bloedonderzoek, waarbij de afweerstoffen aangetoond kunnen worden, of via huidtesten: kleine hoeveelheden van allerhande allergie veroorzakende stoffen worden op of in de huid gebracht, en na verloop van tijd zal de huid bij de stof waar deze patiënt overgevoelig voor is een reactie laten zien in de zin van een rode jeukende zwelling. Heel vaak is de uitkomst teleurstellend: er is wel een allergie, maar waarvoor blijft erg onduidelijk.

Behandeling
De behandeling van allergie kan op drie manieren plaatsvinden: 1. Vermijden van de stof waar men allergisch voor is. Een voorbeeld is het zogenoemde saneren van de slaapkamer bij iemand die overgevoelig is voor huisstof Hierbij wordt de vloerbedekking vervangen door bv zeil of laminaat, worden hoezen om kussen en matras gedaan, en wordt de kamer zo stofvrij mogelijk gemaakt. Een ander voorbeeld: iemand die overgevoelig is voor primula's kan beter niet in een kwekerij of bloemenzaak gaan werken waar deze plantjes voorkomen. 2. Desensibiliseren: een moeilijk woord voor het verminderen van de allergische reactie van het immuunstelsel. Vaak door middel van injecties met een sterk verdunde oplossing van bijvoorbeeld graspollen, waardoor het immuunstelsel langzaam gaat wennen aan deze stof. 3. Medicamenteus: een grote sortering anti-allergiemiddelen is verkrijgbaar, sommige regelrecht bij drogist en apotheek, andere op voorschrift van de arts.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.