+ Meer informatie

"Al-Qaida beraamt nieuwe aanslag"

3 minuten leestijd

PARIJS - Osama bin Laden is nog in leven en zijn terreurbeweging al-Qaida bereidt een grootschalige aanslag voor. Dat heeft de secretaris-generaal van Interpol, Ronald Noble, gezegd in een interview dat gisteren is gepubliceerd in de Franse krant Le Figaro.

Interpol weet niet waar Bin Laden zich ophoudt, maar heeft geen bewijs dat hij dood is, aldus Noble. "Osama bin Laden leeft nog", citeerde de krant hem. Bovendien hebben deskundigen bij inlichtingendiensten volgens Noble geconcludeerd dat al-Qaida een nieuwe "grootschalige terroristische operatie" beraamt, die niet alleen de Verenigde Staten, maar verscheidene landen tegelijk moet treffen. De recente terreuraanslagen op Bali, in Jemen en in Moskou zijn een boodschap aan het adres van westerse regeringen dat de strijd tegen het terrorisme nog lang niet gestreden is, zo stelt Noble in het artikel.

Interpol heeft verder de financiële tegoeden van Bin Laden bestudeerd en is tot de slotsom gekomen dat hij nog altijd over ongeveer 300 miljoen dollar beschikt. Donderdag waarschuwde het hoofd van de Duitse inlichtingendienst, August Hanning, ook al voor een nieuwe aanslag door al-Qaida.

In Milaan zijn gisteren drie Noord-Afrikanen voorgeleid op verdenking van het verlenen van logistieke steun aan militante moslims in Italië. De drie zouden bovendien banden hebben met al-Qaida.

De verdachten werden een jaar geleden in Milaan gearresteerd tijdens de eerste grote antiterreurcampagne in Italië na de aanvallen van 11 september in de Verenigde Staten. Zij worden onder andere beschuldigd van het bezit van wapens en explosieven en het verstrekken van valse documenten aan leden van al-Qaida. Onderzoekers zeiden dat de mannen niet rechtstreeks te maken hadden met de aanvallen op 11 september, maar wel strijders zouden hebben gerekruteerd om te vechten in de Afghaanse kampen van Bin Laden.

De Marokkaan Yassine Chekkouri en de Algerijn Abdelhalim Hafed Remadna waren werkzaam voor het Milanese Islamitisch Cultureel Centrum, dat door de Amerikaanse regering is aangeduid als een van de belangrijkste Europese vestigingen van al-Qaida. De derde verdachte, de Tunesiër Nabil Benattia, was volgens de aanklager een regelmatig bezoeker van het centrum

Op de lijst stond ook een Egyptenaar, Abdelkader Mahmoud Es Sayed, door de politie beschouwd als de organisator van de Milanese cel. De politie vermoedt dat hij is omgekomen bij gevechten in Afghanistan, maar omdat daar geen zekerheid over bestaat, zal hij bij verstek worden berecht.

Een Maleisische rechter heeft gisteren de vrijlating gelast van een man die in april krachtens de wet op de binnenlandse veiligheid werd gearresteerd. De rechter achtte de verdenking van de politie dat Nasharuddin Nasir lid is van Jemaah Islamiyah, de terreurbeweging die banden met Osama bin Laden zou onderhouden, niet bewezen.

Jemaah Islamiyah wordt ervan verdacht aanslagen te hebben beraamd op de Amerikaanse ambassade en andere westerse doelwitten in Singapore. De terreurbeweging, die een groot moslimrijk wil vestigen in Zuidoost-Azië, is ook een van de groepen waarvan de naam wordt genoemd in het onderzoek naar de bomaanslag op Bali.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.