+ Meer informatie

Arabische diplomaten [ koortsachtig in de weer p

Spanning in Golfgebied houdt aan

2 minuten leestijd

NICOSIA - Arabische leiders zijn gisteren en eergisteren koortsachtig in de weer geweest om de spanning te verminderen die was ontstaan nadat Irak Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten beschuldigd had van een dolkstoot in de rug door te veel olie te verkopen.

Een hoge Saoedische gezant vloog de produktie de manierjs om de prinaar Irak en ging vandaar door naar Koeweit teneinde te bemiddelen. De Iraakse minister van buitenlandse zaken, Tareq Aziz, vloog gisteren naar Cairo.

Aziz blies de controverse, die voor schokgolven in het olierijke Golfgebied gezorgd heeft, stevig aan door aan de Arabische Liga te melden dat Koeweit in de afgelopen tien jaar Iraakse olie met een waarde van ruim 4,5 miljard gulden gestolen heeft en dat het militaire bases heeft aangelegd op zijn grondgebied.

De Iraakse president, Saddam Hoessein, heeft Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten er impliciet van beschuldigd dat ze meer olie produceren dan was afgesproken en dat ze er daardoor 'verantwoordelijk voor zijn dat de olieprijs dit jaar met 30 procent gezakt is. De kleine landen aan de Perzische Golf hebben beide de beschuldiging van de hand gewezen.

Oorlogsverklaring

De Egyptische minister van olie, Abdel-Hadi Kandeel, heeft verklaard dat Cairo denkt dat vermindering van sis op te lossen. De in Cairo verschijnende regeringskrant al-Ahram laat hem zaterdag zeggen dat Egypte Wj de olieproducerende landen aandringt op terughoudendheid.

De federatie van vakbonden in Koeweit heeft Irak beschuldigd van „een echte oorlogsverklaring", terwijl hèt officiële Iraakse persbureau Koeweit ervan beschuldigde dat het de kwestie een internationale dimensie wil geven door de Verenigde Naties in te schakelen.

Secretaris-generaal Chedli ' Klibi van de Arabische Liga, die vrijdag ij^ Koeweit aankwam, heeft de crisis zaterdag besproken met dé emir, sjeik Jaber al-Ahmed al-Sabah, en premier Saad al-Abdulla al-Sabah.

De besprekingen kwamen na verscheidene dagen van telefonische en ping-pong-diplomatie door de koningen, emirs en ministers van buitenlandse zaken in het Golfgebied, die tot doel heeft te verhinderen dat de crisis overgaat in een openlijke oorlog. Het parlement van Irak noemde de overproduktie door Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten donderdag „een nieuwe oorlog" tegen Irak.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.