+ Meer informatie

Bramen en bessen zitten boordevol vitaminen

3 minuten leestijd

Bramen zijn heerlijk om zo te eten, of nadat ze eerst een uurtje zijn weggezet, met wat suiker bestrooid. Maar ook bramencompote, bramensap, bramenlimonade of bramenjam of -gelei en een bramensaus zijn het proberen waard. Bramen laten zich best smaken in combinatie met yoghurt, met ijs, met pudding en met de verschillende bessensoorten.

Bramenbavarois
600 g bramen, sap van 1 citroen
circa 1 dl water, 7 blaadjes witte gelatine
90 g basterdsuiker, 2 eiwitten
2 dl slagroom
Voor de garnering:
1 dl slagroom, 40 g suiker

Was de bramen en houd enkele mooie apart voor de garnering. Pureer de overige vruchten of wrijf ze door een zeef. Voeg het gezeefde citroensap toe en vul de massa zo nodig aan tot 374 dl. Los de in koud water geweekte en heel goed uitgeknepen gelatine op in het hete water. Los vervolgens de suiker hierin op. Voeg dit mengsel toe aan de vruchtenpuree. Laat de massa onder regelmatig roeren afkoelen. Bestrijk een puddingvorm met iets eiwit en klop het overige eiwit en de slagroom apart stijf. Meng de slagroom en het eiwit heel luchtig met de vruchtenmoes zo gauw deze lobbig wordt. Als de pudding niet meer uitzakt deze overdoen in de puddingvorm. Laat de pudding opstijven in de koelkast, stort hem daarna en garneer hem met de met suiker stijfgeklopte slagroom en de achtergehouden bramen.

Rode bessen doen het uitstekend bij vanillepudding en -vla, ijs, melkdranken, in gebak, bij zoete rijst en griesmeel. Een compote of gelei van zowel rode als zwarte bessen doet het bijzonder goed bij rosbief, ossehaas, varkensvlees, wild en gevogelte. Een combinatie van rode en witte bessen met al het andere zomerfruit staat borg voor een succesvol nagerecht.

Bessengelei
700 g rode bessen
300 g zwarte bessen
800 g suiker

Was de bessen, laat ze goed uitlekken en ris ze. Neem een grote kom en zet de bessen een uur of drie afgedekt weg met de suiker Breng de bessen met het sap in een hoge pan al roerende aan de kook en laat ze zo 5 min. doorkoken. Zeef de gelei door een natgemaakte, goed uitgewrongen keukendoek en doe ze daarna over in met heet sodawater en goed heet nagespoelde jampotjes. Sluit de potten direkt luchtdicht af met cellofaan en eventueel een schroefdeksel. Tip: heel erg lekker wordt deze gelei als het cellofaan waarmee de potten worden afgesloten wordt bedruppeld met een beetje rum.

Griesmeelpudding met overheerlijke bessensaus
150g witte bessen, 250 g rode bessen
100 g zwarte bessen, 2 1/2 di witte wijn
1 dl water, 100 g suiker
1 zakje vanillesuiker of 1/2 opengesneden vanillestokje
1 el maizena, scheutje fraise des bois of creme de cassis.

Was de bessen en ris ze. Breng de wijn met het water, de vanillesuiker of -stok aan de kook en voeg de bessen toe. Laat ze 5 min. doorkoken. Venwijder het vanillestokje en wrijf de gekookte bessen door een zeef. Breng de vruchtenpuree opnieuw aan de kook. Meng de maizena aan en bind hiermee de massa. Laat het mengsel al roerende iets afkoelen en voeg eventueel een scheutje likeur toe. Serveer de saus warm of koud over de griesmeelpudding.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.