+ Meer informatie

„Ik kom soms handen te kort en houd vaak spreekuur op straat"

Het geheim van een markant politicus/olieboer/grafdelver

5 minuten leestijd

DUSSEN - Met het kostuum onder z'n overall gaat hij van de oliekar of na het delven van een graf op klompen naar het gemeentehuis. Daar is hij wethouder, wijd en zijd bekend als lo-Cootje Staal. CDA'er Nico (Cootje) Staal is al zo'n vijftien jaar lang wethouder in Dussen, een gemeente met twee kerkdorpen aan de rand van de Biesbosch. De bijna 60-jarige politicus maakt al meer dan 28 jaar deel uit van de gemeenteraad. Het geheim van een markant raadslid dat plaatselijk kan bogen op een enorme populariteit.

Staal heeft twee gezichten. Hij is wethouder, maar dagelijks trekt hij ook met zijn oliekar door de tot de gemeente behorende kernen Dussen en Hank en de aanpalende dorpen om brandstoffen te verkopen. Daarnaast heeft hij nog een taak: al vele jaren is hij actief als grafdelver. Staal behoort tot een ras dat langzamerhand uit de raadszalen verdwijnt.

Zelf meent Staal dat het vooral de combinatie van olieboer/politicus was die hem bekendheid en vooral ook populariteit opleverde in de voorbije jaren. De Hankenaar is opnieuw lijsttrekker voor de grootste partij in de elf (en na de. verkiezingen dertien) leden tellende raad van Dussen. „Ik kom altijd handen te kort en houd soms spreekuur op straat", aldus de populaire Hankenaar. Tweemaal trad hij maandenlang op als loco-burgemeester . èn wist hij feilloos van het ene moment op het andere zijn olieboer-pet te verwisselen voor de ambtsketen van de waarnemer. Talloos zijn de anekdotes en vermaard is ook de humor van Staal, die met zijn opmerkingen de (raads)vergaderingen' van hun saaiheid weet te ontdoen.

Staaltjes

In het regionale dagblad De Sten} wist een journalist zelfs een tijdlang een rubriek naar hem te vernoemen en deze onder de kop "Staaltjes" te vullen 'fliet sterke Uitspraken van de wethouder. In een rubriek in het Brabants Dagblad kwam het loCootje in 1988 als meest geciteerde uit de bus. Gebeurtenissen waarop hij toch wel een beetje trots is. „Ik denk dat het komt dat ik gewoon ben blijven doen. „Als ik hooghollands ga-spreken en handschoenen aantrek, breek ik m'n benen", aldus Staal, die z'n eigen beperkingen kent. „In een andere, grotere gemeente, zou ik niet goed functioneren".

Achtentwintig jaar geleden begon de politieke loopbaan van Staal. „Als aanvulling op de lijst werd ik gevraagd door de KVP die het bij de verkiezingen zo goed deed dat ook ik in de raad kwam". Het was in de tijd van het 'rijke roomse leven' en de rooms-katholieke lijst was goed voor negen van de elf zetels. „Ge komt erin, mer ge wit nergens van. Ge bint, za'k mar zeggen, zo lomp als een koei", aldus Staal in z'n sappig dialect. Dat bleek al snel, want vier of vijf van de raadsleden wilden wethouder worden. Dat ontaardde in talloze politieke ruzies.

Het raadslidmaatschap beviel Staal goed en toen hij bij een volgende verkiezingen dreigde uit de boot te vallen, begon hij een eigen lijst. Staal behaalde drie zetels, de KVP slechts'twee. Later werd de strijdbijl begraven. Dat was bij de oprichting van het CDA.

Moeilijk

Voor de vierde achtereenvolgende maal trekt hij nu de christen-democratische kar. Zestien jaar geleden werd hij gekozen tot wethouder. Al spoedig moest Staal aantreden als loco-burgemeester, toen de toenmalige burgemeester de voorzittershamer van Dussen verwisselde voor die van Deurne. Dat was hard werken voor de loco, die met 18.000 gulden bruto per jaar zijn inkomsten uit de oliekar hard nodig had om zijn gezin (hij heeft twee zoons, inmiddels 23 en 20 jaar) te onderhouden.

Zijn naamsbekendheid heeft Staal binnen de Dussense gemeenschap niet alleen te danken aan zijn bereidheid om mensen te helpen („ik heb een groot huis, er zit geen bel aan en de deur is altijd open"), maar ook aan zijn vele nevenfuncties. Zo is hij al twintig jaar bestuurslid van de plaatselijke woningbouwvereniging, maakte hij zeventien jaar lang deel uit van het bestuur van het „katholiek onderwijs" en is hij al vele jaren (ere)voorzitter van de fanfare St. Caecilia. In die laatste hoedanigheid sloeg hij tot 1978 de grote trom.

„Ik heb het altijd met plezier gedaan, hoewel ik geen noot kan lezen", aldus de politicus, die ook „lid is van de vogeltjesclub" en als wethouder nog wat andere nevenfuncties bekleedt. Hij geeft toe dat de verwevenheid van functies wel eens problemen kan geven, maar er zijn ook voordelen. „Je kent de mensen en weet hun achtergronden. Dan weet je vaak van te voren of iets wel of niet kan. Verder heb ik ook nooit de onderwijsportefeuille gehad".

Struif
Z'n liefde voor 'zijn' vereniging St. Caecilia is diepgeworteld. Zo diep, dat de wethouder tijdens een braderie in Hank in 1978 zich ten bate van de fanfare met eieren liet bekogelen, terwijl hij met hoofd en handen vastgeklemd stond in een wankel schavot. Op het randje, zo geeft hij toe. „Ik zou het nu ook niet meer doen. Maar ja wat wil je, in de club werd gezegd: Dat durf je niet. Ik zeg: Wat jullie..."

Sjeik

De omgeving van de Peereboom in Hank, waar Staal woont, wordt al sinds overlevering Egypte genoemd. De ook van de oliekar bekende wethouder leverde dit een aantal jaren geleden de bijnaam sjeik van Egypte op. Als het aan Staal ligt, gaat hij zijn laatste periode als wethouder tegemoet. „Het wordt hoog tijd dat er wat jongere mensen aantreden. Samen met nog enkele raadsleden zullen we moeten ópkrassen".

Zijn werkzaamheden als grafdelver bepalen hem ook bij de betrekkelijkheid Van het leven. „En het houdt je met beide benen op de grond". De rooms-katholieke Staal kan zich goed vinden in het CDA, dat volgens hem wel enigszins is vervlakt in de voorbije jaren . „De strakke lijn is ook niet vol te houden", zo meent de voormalige KVP'er, die onder het motto leven en laten leven een ieder fn z'n waarde wil laten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.