+ Meer informatie

Negen nieuwe centra voor asielzoekers

Eerste bewoners gisteren al gearriveerd

2 minuten leestijd

AMSTERDAM - In negen Nederlandse gemeenten komen nieuwe centra voor de opvang van asielzoekers. In totaal gaat het om 2900 extra plaatsen. Dat hebben de burgemeesters van de negen gemeenten gistermorgen in Den Haag meegedeeld gekregen door minister-president Lubbers, minister D'Ancona van WVC en staatssecretaris De Graaf-Nauta van binnenlandse zaken. In drie van de negen gemeenten arriveerden de eerste asielzoekers gisteren al.

De centra moeten gedurende minimaal drie jaar opvang garanderen. Het totaal aantal centra komt met deze uitbreiding op 24. Het kabinet heeft tot deze ingrijpende maatregel besloten op verzoek van minister D'Ancona en naar aanleiding van de grote problemen die zich met name de afgelopen weken voordeden bij de opvang van vluchtelingen. De 4000 plaatsen in de 15 bestaande centra zaten vol, evenals de 13.000 tijdelijke plaatsen buiten de centra. Volgens het ministerie van WVC wordt maandag al een beperkt aantal asielzoekers in de betreffende accommodaties ondergebracht.

Geen overeenstemming

Met een aantal burgemeesters was van tevoren al overleg gepleegd over de komst van de asielzoekers. Door de noodsituatie die was ontstaan breekt het ministerie van WVC dit keer met de gewoonte om te pogen vooraf overeenstemming te bereiken met de gemeenten en de bewoners voor te lichten over de consequenties. Gisteren zijn al asielzoekers gearriveerd in Lunteren (gemeente Ede), Markelo en Oisterwijk. De burgemeesters van Markelo en Oisterwijk toonden zich gisteravond weinig te"vreden over de gevolgde procedure. De nieuwe centra komen verder in de gemeenten Odoorn, Ruinen, Leusden, Putten, Noordoostpolder en Oisterwijk.

Volgens een woordvoerster van 'WVC gaat het met name om campings, bungalowparken, hotels en recreatiecentra die tot asielzoekerscentra worden omgevormd. Met het personeel wordt overleg gevoerd over het eventueel voortzetten van de werkzaamheden. Waar sprake is van campings met vaste standplaatsen wordt geprobeerd om in samenspraak met de huurders het normale gebruik door te laten gaan.

Op korte termijn worden er, aldus WVC, voorlichtingsdagen georganiseerd voor de bewoners van de negen gemeenten. Alle inwoners van de negen plaatsen krijgen een brief van het ministerie waarin hen begrip wordt gevraagd voor de snelle actie en de omstandigheden van de asielzoekers.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.