+ Meer informatie

Bloedbad in Litouwen bij ingrijpen Rode Leger

Tientallen burgers onder rupsbanden verpletterd

2 minuten leestijd

VILNIUS/MOSKOU/WARSCHAU (DPA/RTR/AFP) — In de Sowjetrepubliek Litouwen zijn gisterochtend zeker dertien mensen gedood en zeker 140 mensen gewond geraakt toen Sowjettroepen kort na middernacht het gebouw van de Litouwse radio en televisie bezetten. Dat heeft de Litouwse minister van buitenlandse zaken, Algirdas Saudargas, tijdens een persconferentie in Warschau verklaard.

De minister vluchtte zondagochtend per auto naar de Poolse hoofdstad, waar hij zei indien nodig een Litouwse regering in ballingschap te zullen oprichten. Sowjetpresident Gorbatsjov had zaterdag, enkele uren voor het bloedbad, volgens een hoge functionaris nog beloofd dat er geen militaire acties in Litouwen zouden komen, nadat Sowjetsoldaten eerder al enkele gebouwen hadden bezet. Zaterdag hadden de leiders van de vijftien Sowjetrepublieken ernstige kritiek geleverd op het legeroptreden, maar toen waren er nog geen doden te betreuren. „Als de president van de Sowjet-Unie de situatie niet onder controle heeft, moet hij aftreden", aldus de gevluchte minister.

Naar schatting 100.000 mensen hielden zondagavond de wacht bij het parlementsgebouw, ondanks een uitgaansverbod dat 's ochtends door het leger was afgekondigd en een ultimatum om het gebarricadeerde pand te ontruimen. De bevelhebber van de Sowjettroepen had de politici bevolen het pand voor 15.00 uur (plaatselijke tijd) te verlaten. De vice-voorzitter van het parlement, Kazimieras Motieka, zei echter dat het parlement zich zal verdedigen en „geen stap zal wijken". Om 19.00 uur had het leger nog steeds niet ingegrepen.

Verpletterd

Litouwers hadden rond het complex een menselijke keten gevormd om bezetting door het leger te verhinderen. Terwijl Sowjetmilitairen in de lucht schoten reden de tanks onverstoorbaar op de mensenmenigte in. Tientallen mensen die zich niet snel genoeg uit de voeten maakten, werden onder de rupsbanden verpletterd. Tientallen gewonden moesten naar het ziekehuis worden afgevoerd. Via luidsprekers werd gisteren bekendgemaakt dat een zojuist gevormd Comité van Nationale Redding, dat bestaat uit Moskou-getrouwe communisten, de macht heeft overgenomen.

In Riga, de hoofdstad van het naburige Letland, demonstreerden gisteren honderdduizenden mensen tegen de gewelddadige acties van het Sowjetleger en om hun solidariteit te betuigen met de Litouwers. Een leider van de onafhankelijkheidsbeweging, vice-president Dainis Ivanis, voorspelde voor vanochtend een zelfde actie van het leger in Letland. Wij hebben berichten ontvangen dat 2500 paracommando's zich voorbereiden voor actie in het stadscentrum en dat zij om 06.30 uur aanvallen".

De Sowjetminister van defensie, Dimitri Vazov, steunde het ingrijpen van het leger. Hij zei tot het parlement dat het leger was opgetreden om bloedvergieten te voorkomen.

Het Kremlin heeft geen opdracht gegeven het vuur te openen in Litouwen. Dit heeft de Sowjetminister van binnenlandse zaken, Boris Poego, vanmorgen verklaard aan boze afgevaardigden in het Sowjetparlement.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.