+ Meer informatie

Unigro en Schuitema begraven de strijdbijl

Groothandels normaliseren betrekkingen

2 minuten leestijd

HOUTEN/AMERSFOORT (ANP) - De levensmiddelengroothandels Unigro en Schuitema hebben de strijdbijl begraven. Ze hebben besloten de wederzijdse betrekkingen te normaliseren. De opzegging van het Spar-lidmaatsehap van Schuitema is ingetrokken en de lopende juridische procedure is gestaakt, zo blijkt uit een gezamenlijke verklaring.

Hiermee is een einde gekomen aan «en machtsstrijd tussen de twee concerns die bijna drie jaar heeft geduurd. De kemphanen kwamen daarbij enkele malen voor de rechter tegenover elkaar te staan. De laatste tijd leek een onneembare patstelling te zijn ontstaan, ook al doordat Unigro enkele rechtszaken verloor.

Partijen achtten de situatie onhoudbaar en niet in hun beider belang. De afgelopen maanden is men om de tafel gaan zitten om te bekijken of de betrekkingen zouden kunnen worden genormaliseerd. Dit overleg kon tot stand worden gebracht als gevolg van de positieve manier waarop in de Spar-organisatie wordt samengewerkt.

Principebesluit

Mede met het oog op de belangen van met name de Spar-detailhandel hebben Unigro en Schuitema besloten om niet langer om te zien naar de gebeurtenissen in het verleden en de gerezen geschillen te beëindigen.

In de loop van de jaren tachtig bouwt Unigro een aanzienlijk belang in Schuitema op. Als dit belang in 1987 tot bijna 50 procent is aangegroeid, lijkt voor Unigro de tijd rijp om met Schuitema te gaan samenwerken of misschien zelfs een overneming te forceren.

De toplieden van Unigro en Schuitema, Albada Jelgersma en Vos, besluiten half december 1987 in principe tot een fusie. Schuitema heeft eigenlijk echter veel meer zin om met Ahold samen te werken. In maart 1988 bloeit er wat moois op tussen spijtoptant Schuitema en Ahold. Struikelblok is groot-aandeelhouder Unigro, die buitenspel moet worden gezet. Schuitema plaatst 15.000 aandelen bij beleggingsmaatschappij Hafkamp. Met hulp van dit aandelenpakket wordt een voorstel tot uitgifte van preferente aandelen door de aandeelhoudersvergadering van Schuitema gehaald. Het belang van Unigro wordt hierdoor tot 45 procent gereduceerd.

Klandizie

Unigro besluit haar aandelenpakket met een stevige boekwinst aan Schuitema te verkopen. Schuitematopman Vos loopt er dadelijk mee naar Albert Heijn om zijn heimelijke verlangen naar innige samenwerking met Ahold werkeUjkheid te laten worden.

Als Ahold op 17 augustus 1988 bekendmaakt in totaal 63 procent van de aandelen Schuitema te bezitten (inclusief het Unigro-pakket) verklaart Unigro Schuitema de oorlog. Unigro loopt naar de rechter, maar verliest het proces.

Unigro neemt wraak. Ze slaagt erin de Verenigde Distributiebedrijven VDB in te lijven. Hierdoor verzekert ze zich van de klandizie van 70 procent van de Spar-winkels in Nederland. Schuitema houdt de andere 30 procent, maar Unigro probeert Schuitema buiten de deur te houden door uitsluiting. Schuitema vecht dit voornemen in een bodemprocedure bij de Utrechtse rechtbank aan. Deze zaak, die anderhalf jaar geleden werd begonnen, is nu stopgezet.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.