+ Meer informatie

D'66 OP DE WIP

2 minuten leestijd

In de huidige verkiezingscampagne komt het alternatief van een zuiver progressief kabinet regelmatig aan de orde. Dit vooral ook omdat er aanwijzingen zijn dat de linkse partijen ditmaal een meerderheid in het parlement zullen halen. Dan zou voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis een links kabinet mogelijk zijn. Laten we hopen dat we daarvoor bewaard blijven.

Maar is er voldoende eenheid in het linkse kamp om een dergelijk kabinet te formeren en in stand te houden, wanneer men inderdaad een meerderheid zou behalen? Waarschijnlijk niet. Dat is dan nog weer een geluk bij een ongeluk.

Enerzijds is daar het probleem van de PSP en vooral de CPN. Die partijen staan vrij ver af van de PvdA en D'66. Zij willen zich ook niet zonder meer aan een linkse coalitie binden.

Anderzijds voelt D'66 ook weinig voor zo'n puur links kabinet. De voorkeur van Terlouw gaat uit naar een combinatie van PvdA-CDA-D'66. Dus in feite naar een herstel van de Den Uyl-coalitie. D'66 kan ditmaal hoog van de toren blazen, want in allerlei verkiezingsenquêtes wordt aan deze partij een grote zetelwinst toebedacht. Zo ongeveer een verdrievoudiging van de acht zetels die men thans heeft. Zonder D'66 kan een links kabinet zeker niet tot stand komen. Terlouw voelt zich dan ook nu reeds de overwinnaar.

Liever nog dan met het hele CDA, zou D'66 alleen met de linkervleugel samenwerken. Vandaar dat Terlouw en partijvoorzitter Zeevalking de laatste dagen nogal wat aandacht schenken aan de loyalisten. Tot dusver overigens zonder resultaat.

Oud-ARP-voorzitter De Boer noemde de voorstellen van D'66 onzedelijk, omdat zij de loyalisten tot overspel zouden verleiden. Dat is een rake typering. Maar daar moet dan wel bijgezegd worden dat de CDA-loyalisten de afgelopen jaren herhaaldelijk aanleiding gegeven hebben tot deze pogingen van D'66.

Overigens zal Terlouw eerst nog maar eens af moeten wachten of D'66 op 26 mei inderdaad die grote winst boekt die nu voorspeld wordt. D'66 is voor vele kiezers inderdaad een redelijk alternatief. Maar dan ook een alternatief naast andere alternatieven.

Of hun keus straks ook werkelijk op Terlouw valt, of dat ze bij nader inzien toch maar op PvdA, VVD, CDA of wat anders zullen stemmen (of thuis blijven) dat zullen we af moeten wachten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.