+ Meer informatie

Nationalisten Kosovo hard gewaarschuwd

„Streven naar vrije republiek gevaarlijk"

2 minuten leestijd

BELGRADO — De onlusten die zich onlangs in het Joegoslavische autonome gebied Kosovo hebben voorgedaan, waren voorbereid en georganiseerd door pro-fascistische en pro-Stalinistische groeperingen die de steun hadden van geestverwanten in West-Duitsland, België en de Verenigde Staten. Dit heeft Stane Dolanc, een gezag-

hebbende politicus in Belgrado die de jaren 1969-1979 een naaste, medewerker was van wijlen president Tito, maandag op een persconferentie in de Joegoslavische hoofdstad verklaard. Hij zei dat bij de bloedige ongeregeldheden op 11 en 26 maart en op 1 april in totaal elf doden en 57 gewonden waren gevallen. Voorts waren er 22 personen aangehouden die ervan werden verdacht de gewelddadigheden te hebben georganiseerd. Onder hen waren enige Joegoslavische Albanezen die uit westelijke landen waren gekomen, en enkele studenten van de universiteit van Pristina die in grootte de derde is van Joegoslavië.

Volgens Dolanc waren de autoriteiten verrast door de gewelddadigheid en de felheid van de onlusten. Kosovo is, evenals Vojvodina, een autonoom gebied. Het merendeel van de anderhalf miljoen inwoners is van Albanese afkomst.

Contra-revolutionair

Doel van de ongeregeldheden was te komen tot een afzonderlijke republiek Kosovo. Dolanc zei dat er hier geen sprake van kan zijn en noemde het separatististhe streven van de nationalistische organisatoren een „contra-revolutionaire" daad. Inwilliging van hun verlangen zou in feite neerkomen op een uiteenvallen van Joegoslavië, dat behalve de twee genoemde autonome gebieden zes deelrepublieken omvat met in totaal 22,4 miljoen inwoners. Behalve in Kosovo wonen ook mensen van Albanese afkomst in de republieken Macedonië en Montenegro.

Dolanc deelde mee dat de autoriteiten in Belgrado vastbesloten zijn met geweld tegen elke nationalistische actie op te treden, als politieke argumenten geen resultaat hebben. Hij zei geen geloof te hechten aan beschuldigingen dat Albanië achter de onlusten in Kosovo zou zitten. „Elk gevaar voor Joegoslavië zou gevaar voor Albanië betekenen", zo meende hij.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.