Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

In de keuken

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

In de keuken

3 minuten leestijd Arcering uitzetten

Romige preisoep

Een gemakkelijk te maken soep, waar u alleen alledaagse ingrediënten voor nodig heeft...

Ingrediënten (4 personen)
● 400 gram aardappelen
● 500 gram prei
● 1 ui
● ¾ bosje peterselie
● 2 eetlepels kruidenbouillon
● peper
● nootmuskaat
● crème fraiche

Bereiding:
● Aardappelen schillen en in blokjes snijden.
● In anderhalve liter water aan de kook brengen. Kruidenbouillon toevoegen.
● Ondertussen de prei wassen en in kleine stukjes snijden (het donkergroene, taaie blad verwijderen).
● De ui snipperen en licht fruiten.
● Voeg de gefruite ui en de prei toe aan de bouillon.
● Snijd de peterselie fi jn (alleen het blad, niet de steeltjes) en voeg die toe aan de bouillon.
● Laat alles ongeveer 20 minuten zachtjes koken.
● Pureer de soep daarna of stamp met een stamper de aardappelen fi jn.
● Voeg nootmuskaat en vers gemalen peper toe. Serveer met een halve eetlepel crème fraiche en garneer met peterselie.


Mosterd bij de maaltijd
Vroeger werd veel meer vet gegeten dan nu. Niet verwonderlijk: op het land was het keihard en lang werken, net als in het huishouden.

Veel werkzaamheden werden met de hand gedaan of met primitieve apparatuur. Daarom at men destijds calorierijke maaltijden met veel (vet)spek en worst. Vaak nam men na een vette maaltijd een theelepel mosterd, om de vetten af te breken. Tegenwoordig weten we dat het beter is om een beetje mosterd tijdens de (vette) maaltijd te eten. Het voedsel moet namelijk verteerd worden en daar zijn enzymen bij nodig. Enzymen die vetten afbreken, komen uit de lever en breken in de maag de vetten af tot minieme stukjes, waardoor een betere vertering ontstaat. Vervolgens heb je na een calorierijke maaltijd ook een minder vol gevoel in je maag. De uitdrukking “mosterd ná de maaltijd” betekent dus eigenlijk dat je ergens te laat mee bent of komt. Mosterd is te koop in tal van smaken en variaties, van heel pittig tot zeer mild. Overigens wordt mosterd als smaakmaker en smaakversterker gebruikt in tal van producten, zoals rookworst, mayonaise, huzarensalades en slasaus

Tips
l Besmeer speklapjes of doorregen carbonades aan beide zijden dun met mosterd en bak ze dan.
l Ook lekker: een linke theelepel mosterd door rauw gehakt mengen, samen met de andere ingrediënten


Cuisipro deegmenter

Het Canadese bedrijf Browne ontwerpt en fabriceert innovatief keukengereedschap onder de merknaam Cuisipro. Voor keukenprinsessen die graag bakken en braden, is er nu de superhandige Cuisipro deegmenger Deluxe, van roestvrijstaal. Voor gerechten met een knapperige korst moet je meestal harde boter mengen met andere ingrediënten, wat behoorlijk zwaar is. De deegmenger, met zes scherpe lemetten, klaart deze klus vrij gemakkelijk. Hij plet het deeg niet maar snijdt er moeiteloos doorheen. Tijdens het mengen zorgt het handvat voor de nodige stabiliteit. De prijs is 􀄄 19,95. Te koop bij goed gesorteerde (internet)kookwinkels.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 17 maart 2010

Terdege | 92 Pagina's

In de keuken

Bekijk de hele uitgave van woensdag 17 maart 2010

Terdege | 92 Pagina's