+ Meer informatie

Boot vlucht e lingen

1 minuut leestijd

JAKARTA — In verband met de slechte economische toestand en uit vrees voor de dienstplicht ontvluchten steeds meer Vietnamezen weer per boot hun land, aldus bezorgde vluchtelingenhelpers. In plaats van af te nemen, zoals werd verwacht, is het aantal Vietnamese bootvluchtelingen dat in Zuidoost-Azië aan wal komt de eerste drie maanden van dit jaar tot 14.643 gestegen, bijna 15 procent meer dan in dezelfde maanden vorig jaar.

De eerste berichten over april tonen aan dat het aantal nog steeds stijgt. De Amerikaanse zevende vloot heeft alleen al 500 vluchtelingen meer aan boord genomen. Tegelijkertijd is het aantal vluchtelingen dat kon worden ondergebracht gehalveerd, van 45.486 in de eerste drie maanden van 1980 tot slechts 22.415 dit jaar.

Philipe Labreveux, vertegenwordiger van de hoge VN-commissaris voor de vluchtelingen, vindt dit een zorgwekkende ontwikkeling. Diplomaten zeiden dat de slechte economie In Vietnam en de vrees dienst te moeten doen in het bezettingsleger in Cambodja ertoe leiden dat de mensen him leven in de waagschaal stellen door over zee te vluchten. „We zien steeds meer jongemannen in de dienstplichtige leeftijd komen en mensen die niets te maken gehad hebben met het oude regime in Saigon", zeiden zij.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.