+ Meer informatie

Van Leer wil deel Unilever overnemen

Verpakkingsbedrijf ziet winst dalen

2 minuten leestijd

ROTTERDAM (ANP) - Emballage Industrie Van Leer wil de 4Pverpakkingsgroep van Unilever overnemen. Onderhandelingen over de verkoop verkeren in een vergevorderd stadium, zo hebben Unilever en Van Leer dinsdag bekendgemaakt. Tegelijkertijd meldde Van Leer dinsdag een daling van de winst met 19 procent over de eerste helft van het jaar.

Unilever maakte reeds in februari dit jaar bekend van de verpakkingsreus af te willen, omdat de groep niet langer onder de kernactiviteiten valt. Volgens een woordvoerster waren er diverse gegadigden voor 4P-verpakkingen.

Van Leer, een multinational met meer dan 120 fabrieken in 35 landen, produceert onder andere stalen, fiber en plastic vaten, industriële sluitingen, papierpulpverpakkingen en flexibele plastic verpakking.

Lagere winst

De onderneming zag haar winst in de eerste zes maanden van dit jaar met 19 procent dalen van ƒ 42 miljoen tot ƒ 34 miljoen door vermindering van het bedrijfsresultaat en stijging van de buitengewone lasten. Het bedrijfsresultaat daalde met 13 procent als gevolg van toeneming van afschrijvingen en aanloopkosten in verband met nieuwe bedrijven en ontwikkelingen.

Ook de omzet van Van Leer daalde, met 2 procent tot ƒ 1,46 miljard. Vooral het eerste kwartaal van 1991 liet een tegenvallend begin zien. Volgens de raad van bestuur is dat te wijten aan de Golfoorlog en de daaropvolgende economische terugval. In het begin van het tweede kwartaal trad een traag herstel in. Wat het perspectief voor heel 1991 betreft, acht de directie enige voorzichtigheid geboden, hoewel in verscheidene landen waar de groep actief is, de economie zich aan het herstellen is. Mede door aandacht voor kostenbeheersing en de omvang van het werkkapitaal verwacht Van Leer voor geheel 1991 „een iets lagere winst". Bij de presentatie van het jaarverslag 1989 maakte het bestuur bekend te streven naar een verdubbeling van de omzet rond de eeuwwisseling, vooral door acquisities. Het eigen vermogen bedroeg halverwege 1991 iets meer dan ƒ 1 miljard, op een netto geïnvesteerd vermogen van ƒ 1,71 miljard.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.