+ Meer informatie

Kaping in Syrië loopt goed af

Kapers overmeesteren leider

2 minuten leestijd

DAMASCUS — In de Syrische hoofdstad Damascus is zondag een vreedzaam einde gekomen aan de kaping van een vliegtuig van Koeweit Airways toen de zes kapers hun zes gijzelaars ongedeerd vrijlieten en zich overgaven. De kaping had toen ruim 43 uur geduurd. Zij was vrijdagavond begonnen op een vlucht van de Boeing 707 van Beiroet naar Koeweit.

De zes kapers namen bezit van het toestel dat vervolgens landde op de luchthaven van Koeweit. Daar lieten de overvallers 27 van hun oorspronkelijke gijzelaars vrij, in ruil voor een hooggeplaatste functionaris van Koeweit en twee afgevaardigden van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO). Ook drie bemanningsleden bleven in gijzeling.

Onderhandelen

Na lange uren van onderhandelen tussen de kapers en Koeweitse functionarissen, steeg het vliegtuig op, volgens de kapers met bestemming Aden. Later bleek dit onjuist want het toestel landde zondagmorgen in Damascus.

Volgens welingelichte kringen op de Syrische luchthaven gaven de kapers zich over na een onderling dispuut, gezegd werd dat de leider van de groep, Aboe Sajes, zich bij de overigen onmogelijk maakte door persoonlijke eisen te stellen aan de autoriteiten.

Voor de overgave had een van de kapers in de verkeerstoren van het vliegveld een gesprek gehad met de autoriteiten waarin zou zijn afgesproken dat de kapers hun aanvoerder zouden overmeesteren Na de terugkeer van de kaper in het vliegtuig, zou dit ook zijn gebeurd.

Een van de kapers, Aboe Sjadi, zei dat Sajed „persoonlijke eisen was gaan stellen die niets van doen hadden met de revolutie", aldus de zegslieden. Hoewel de kapers in het begin van hun actie hadden verklaard lid te zijn van de Palestijnse organisatie Al Fatach, ontkende Jasser Arafat, de leider van deze organisatie, iets af te weten van de kaping en sprak hij er zijn veroordeling over uit.

Motief

Hoewel verschillende versies de ronde deden, is het nog steeds niet precies bekend wat het motief van de kapers was. Sommigen zeiden dat de overvallers de vrijlating eisten van alles Palestijnen die gevangen zitten. Volgens anderen wilden zij gerehabiliteerd worden door de PLO en een vrijgeleide naar Libanon. De betrekkingen tussen de kapers, leden van een radicale Palestijnse fractie, en de PLO zouden na de beëindiging van de oorlog in Libanon zijn spaakgelopen.

Als gevolg daarvan werd'Sajed onlangs gearresteerd door Al Fatach. Enkele dagen geleden was hij er echter in geslaagd te ontsnappen, zö werd gezegd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.