+ Meer informatie

Wat moeten werkgevers weten over de vernieuwde Ziektewet?

3 minuten leestijd

1 Is er een nieuwe Ziektewet?
Met ingang van 1 januari 2014 is de Wet Beperking Ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters in werking getreden. Deze wet wijzigt meerdere sociale zekerheidswetten, waaronder de Ziektewet. Invoering van deze wet kan vergaande gevolgen hebben voor werkgevers.

2 Wat zijn de gevolgen van deze wet voor mij als werkgever?
Als werkgever moet u meer premies gaan betalen voor werknemers die vanuit hun werkzaamheden binnen uw bedrijf ziek uit dienst gaan. Voorheen betaalde u al premies voor werknemers die een vast dienstverband hadden en uiteindelijk in de WAO of de WGAvariant van de WIA (= regeling voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten) terechtkwamen. Nu gaat u echter ook premies betalen voor werknemers met een tijdelijk dienstverband die tijdens hun werkzaamheden binnen uw bedrijf ziek worden en daardoor in de Ziektewet of uiteindelijk in de WGA terechtkomen. Ook als een tijdelijk dienstverband tijdens ziekte afloopt, draagt u als werkgever dus toch bij in de uitkeringslasten voor de zieke werknemer.

3 Hoeveel premie moet ik gaan betalen als werkgever?
Dat is afhankelijk van de grootte van uw onderneming en van het aantal zieken in uw sector of onderneming. Er wordt onderscheid gemaakt tussen kleine, middelgrote en grote werkgevers. Aan de hand van de loonsom binnen het bedrijf wordt bepaald binnen welke categorie het bedrijf valt. Voor kleine werkgevers wordt de premie gebaseerd op het aantal werknemers dat ziek uit dienst is gegaan binnen de sector. Voor middelgrote werkgevers wordt de premie deels gebaseerd op het aantal werknemers dat ziek uit dienst is gegaan binnen de sector en deels op het aantal zieken dat het bedrijf heeft verlaten. Voor grote werkgevers wordt de premie volledig gebaseerd op het aantal werknemers dat ziek uit dienst is gegaan vanuit het bedrijf. Op de website van het UWV staat een premiewijzer waarmee u een inschatting kunt maken van de hoogte van de zogenaamde premie Werkhervattingskas (Whk) die u in 2014 moet gaan betalen.


Advies

- Zorg dat u een goed overzicht hebt van de werknemers die uw organisatie sinds 1 januari 2010 ziek hebben verlaten.

- Controleer zorgvuldig of de gegevens van het UWV kloppen met uw gegevens.

- Controleer de toekenningsbeschikkingen voor Ziektewet en WGA (waarvan u via UWV een kopie ontvangt) voor werknemers die uw bedrijf ziek hebben verlaten.

- Voor een uitgebreidere uitleg over dit onderwerp kunt u het artikel op de website raadplegen. Zoek op ‘veranderingen in de ziektewet’.

RMU VOOR U
Wilt u weten wat de RMU voor u kan doen? Mail naar reageren@rmu.nu

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.