+ Meer informatie

Staakt-het-vuren lijkt het niet te halen in Joegoslavië

Slovenië meldt nog aanvallen federale troepen

3 minuten leestijd

LJUBLJANA (RTR/AFP/DPA/ANP) - Joegoslavische troepen en vliegtuigen voeren nog steeds aanvallen uit op doelen in Slovenië, ondanks mededelingen over een staakt-het-vuren door de federale regering in Belgrado. Dat hebben de Sloveense autoriteiten in Ljubljana gisteravond gezegd.

De Joegoslavische premier, Ante Markovic, verklaarde eerder in Belgrado dat het leger zijn activiteiten en verplaatsingen in Slovenië had stopgezet. Een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken in Belgrado sprak gisteravond over een wapenstilstandsakkoord tussen de Sloveense president, Milan Kucan, en de Joegoslavische minister van defensie, Veijko Kadijevic.

De eerdere aankondiging van Markovic kwam nadat de federale luchtmacht bombardementen had uitgevoerd op twee Sloveense vliegvelden en op konvooien vrachtwagens en personenwagens.

Het aantal doden en gewonden als gevolg van de vijandelijkheden was gisteravond onduidelijk. De mededelingen over dode en gewonde slachtoffers varieerden van enkele tientallen tot enkele honderden.

Drie uur na de verklaring van Markovic vertelde de Sloveense minister van defensie, Janez Jansa, op een persconferentie in Ljubljana dat de aanvallen van het federale leger gewoon doorgingen. „Ik heb informatie dat er nog steeds wordt gebombardeerd", zei Jansa. Volgens hem is het moeilijk in te schatten wat er precies gaande is. „Het kan zijn dat de opdracht om met schieten te stoppen nog niet tot alle eenheden is doorgedrongen. Een andere verklaring is dat er chaos heerst bij het centrale gezag. Nog een andere mogelijkheid is dat er sprake is van misleiding", aldus Jansa.

Grensposten

Markovic had het staakt-het-vuren verklaard met de uitleg dat alle grensposten in Slovenië met Oostenrijk, Italië en Hongarije weer onder controle staan van het federale leger. Er werden gisteren verbitterde gevechten geleverd bij verschillende grensposten.

Het Oostenrijkse persbureau APA meldde, onder aanhaling van Sloveense bronnen, bomaanvallen op de onlangs geopende Karawankentunnel en bij Lavamünd. Enkele bommen kwamen terecht op Oostenrijkse grond, waarna in het desbetreffende gebied bomalarm werd gegeven.

Volgens Sloveense zegslieden zouden er zes mensen om het leven zijn gekomen tijdens zware strijd bij de grensovergang Bleiburg-Grablach. Het officiële Joegoslavische persbureau Tanjug meldde gisteravond dat ae meeste grensposten met Italië en Oostenrijk weer waren geopend.

Slachtoffers

Defensieminister Jansa van Slovenië vertelde in Ljubljana dat „tussen de tien en vijftien buitenlanders" bij de vijandelijkheden van de afgelopen dagen om het leven zijn gekomen. Onder hen vermoedelijk twee Oostenrijkse journalisten die in hun auto in de nabijheid van het vliegveld van de Sloveense hoofdstad door een pantservoertuig werden beschoten.

Een woordvoerder van het ministerie van defensie in Belgrado deelde gisteravond mee dat tot nu toe bij de gevechten vijf officieren en vijf soldaten van het federale leger het leven hebben gelaten.

De Sloveense presidetit, Kucan, heeft gisteren een brief gestuurd naar de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Javier Pérez de Cuéllar. Kucan vraagt om een spoedbijeenkomst van de Veiligheidsraad. Hij wil dat de VN helpt bij het beëindigen van „de agressie van het Joegoslavische leger".

Een missie van de Europese Gemeenschap, bestaande uit de ministers van buitenlandse zaken van Luxemburg, Italië en Nederland, reisde gisteren naar Belgrado in een poging te bemiddelen. Van hun bevindingen hangt het af of de EG zijn financiële hulp aan Joegoslavië zal 'opschorten.

De Joegoslavische premier, Markovic, sprak gisteravond zijn angst uit voor een „libanonisering" van zijn land. Hij riep op tot een gezamenlijk beraad van vooraanstaande politici uit de Joegoslavische republieken, om te komen tot een opschorting van drie maanden van de diverse onafhankelijkheidsverklaringen . Gedoeld wordt op de verklaringen van Slovenië, Kroatië en de Servische minderheden in Kroatië en Bosnië.

De Sloveense burgers zijn nog steeds bang. De beelden van de afgelopen twee dagen van doden en van tanks die over bussen en vrachtwagens heen walsen, zijn op hun netvlies geëtst. De hele dag staan radio en televisie aan om de laatste ontwikkelingen te volgen.

Zie ook pag. 7 en voorpagina Accent.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.