+ Meer informatie

Gevechten in Kroatië worden steeds heviger

Republiek bereidt zich voor op totale oorlog

3 minuten leestijd

BELGRADO (AP) - De strijd in Kroatië neemt in omvang en hevigheid steeds verder toe en de opstandige republiek bereidt zich voor op een totale oorlog met Servië en het federale leger.

De 600.00 Serviërs in Kroatië (12 procent van de bevolking daar) willen zoveel mogelijk gebied onder hun controle brengen om bij de waarschijnlijk niet meer te keren Kroatische onafhankelijkheid een zo groot mogelijk Servië over te houden. De gevechten spelen zich vooral af in de oostelijke grensregio Slavonië, waar verbitterd wordt gestreden in en rond Vukovar, en het door Serviërs autonoom verklaarde gebied Krajina in het zuiden.

Kroatische regeringsfunctionarissen zeiden dat federale troepen de beschietingen van Kroatische stellingen in Slavonië hadden opgevoerd en dat ook elders in de afgescheiden republiek de strijd was opgelaaid. Milan Brezak, de Kroatische onderminister van defensie, beschuldigde het federale leger ervan „volledig het initiatief te grijpen". De Kroatische leiders overwegen op korte termijn een algehele mobilisatie af te kondigen, waarmee de oorlogstoestand compleet wordt. Het Kroatische kabinet kwam maandag in een spoedzitting bijeen om zich te beraden over het steeds grotere oorlogsgeweld. Volgens het Kroatische persbureau Hina wordt eraan gedacht een oorlogskabinet in te stellen en president Franjo Tudjman per decreet te laten regeren om de slagvaardigheid van de regering te vergroten.

Ravage

Federale troepen hebben in Krajina het Kroatische bolwerk Kijevo veroverd na een veldslag van zes uur. Volgens radio Belgrado werd het dorp gebombardeerd door enkele gevechtsjagers. Op de Servische tv werden beelden getoond van de ravage in het dorp, terwijl Servische nationalisten de Kroatische vlag neerhaalden en vervingen door die van de federatie.

Het ministerie van defensie in Zagreb bevestigde berichten van de Kroatische televisie dat federale troepen maandagochtend in alle vroegte waren begonnen een regen van granaten af te vuren op de stad Vukovar, 40 kilometer ten zuidoosten van het Kroatische bolwerk Osijek aan de Donau, die daar de grens vormt met Servië. Na aanvang van het offensief rukten tanks en infanterietroepen vanuit Borovo Selo op in de richting van Vukovar. Borovo Selo is het voornaamste bolwerk van de Servische strijders in Slavonië. Bij het offensief worden ook gevechtsjagers van de federale luchtmacht ingezet.

Volgens de federale tv in Belgrado is Vukovar van alle kanten ingesloten. De Kroatische radio meldde dat zwaar verzet wordt geboden aan het federale offensief. Kroatische gardisten zouden op verschillende plaatsen negen tanks buiten gevecht hebben gesteld, aldus de radio.

Internationale druk

Het verlies van Vukovar, een stad met 80.000 mensen, grofweg voor de helft Kroatisch en voor de andere helft Servisch, zou een zware klap betekenen voor het Kroatische verzet, dat al meer gebieden heeft moeten prijsgeven aan leger en Servische strijdgroepen. Naar schatting 20 procent van het Kroatische grondgebied is nu al in handen van Serviërs of federale troepen.

In Kroatië en het aangrenzende Bosnië vielen gisteren zeker zeven doden. Ook bij de strijd rond Vukovar vielen doden en gewonden, meldde een plaatselijke radiozender. Bij Hok, een ander stadje in Slavonië aan de Donau, spelen zich eveneens hevige gevechten af, waarbij tanks en gevechtsvliegtuigen zijn betrokken.

Ondertussen wordt de druk op Servië en het federale leger om de vijandelijkheden te staken groter. De Duitse minister van buitenlandse zaken, Hans-Dietrich Genscher, waarschuwde zondag opnieuw voor Duitse erkenning van de onafhankelijkheid van Slovenië en Kroatië, als niet snel een einde wordt gemaakt aan de strijd.

Italië en Oostenrijk volgden gisteren het voorbeeld van Duitsland om de afscheiding van beide Joegoslavische republieicen te erkennen, als de federale regering nu niet snel een einde maakt aan de verhevigde strijd in Kroatië.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.