+ Meer informatie

Tips voor de schoonmaak, actueel en milieuvriendelijk

4 minuten leestijd

Grote schoonmaak was ooit het gevolg van de kolenkachel die nade eerste voorjaarszonnestralen werd schoongemaakt en op nonactiefgesteld. Dan kon ook het huis een beurt krijgen, want de grote vervuiler zweeg een poosje. Met het verdwijnen van die kachel verdween ook langzamerhand (de noodzaak voor) de jaarlijkse grote sopbeurt. Maar eigenlijk is zo'nbeurt weer heel actueel, nu steeds meer huishoudens met name 'swinters de open haard stoken...

Steeds weer krijgen we te horen dat het gros van de schoonmaakmiddelen niet goed is voor het milieu. Maar ja, je moet tóch schoonmaken. Probeer het eens op de 'ouderwetse' manier Van grootmoeders drietal zand, zeep en soda heeft alleen de eerste het echt moeten afleggen. Maar je kunt er schoonmaakazijn aan toevoegen, overigens ook al een 'oud' produkt.
Deze middelen zijn niet of nauwelijks schadelijk voor het milieu.

Zeep
Vloeibare zeep is geschikt voor o.a. het toilet, de (keuken)vloer, hout en marmer. Vloeren nadweilen met schoon water Zeep is vooral handig voor kwetsbare materialen met een glanslaag.

Azijn
Kalkvlekken en vet op kranen, sanitair en tegels verdwijnen meteen scheut schoonmaakazijn op een emmer water Ook prima om blinkende ruiten te krijgen en om het koffiezetapparaat te ontkalken (een deel azijn op drie delen water, daarna twee maal laten doorlopen met schoon water).
HG douche- en wasbakspray (voor 90 % biologisch afbreekbaar) geeft prima resultaten bij kalkaanslag op kranen en sanitair.

Soda
Soda is een prima vetoplosser. Een verstopte afvoer vaart er wel bij (een eetlepel op een liter kokend water). Aangekoekte pannen, afzuigkapfilters, kammen en borstels, tegels, dof glaswerk, enz. knappen ervan op. Soda is reukloos en dat is een voordeel bij het schoonmaken van de koelkast en de oven (1 theelepel op een liter water); soda neemt (hinderlijke) geurtjes op. Bovendien is het ontsmettend; weckpotten werden/worden altijd uitgekookt met water en soda. 

Theeaanslag
Met behulp van zeep verdwijnt theeaanslag moeiteloos uit kopjes en theepot. Doe wat vloeibare zeep in een leeg zeeppompje, dat u op het aanrecht zet; dan hebt u het tijdens de afwas altijd bij de hand.

Vochtig stoffen
Als u stof afneemt met een vochtige doek of zeem, wordt het stof niet verplaatst, maar echt weggenomen.
Een schoonmaakmiddel is bij het stoffen niet nodig.

Tanden-borstel
Oude tandenborstels gooit u toch niet weg? Ze zijn prima geschikt om kammen schoon te maken, of de aansluiting tussen kraan en wastafel. Of gebruik ze als nagelborsteltje.

Doekje onder pan
Van roestvrijstalen pannen worden de planken in de keukenkastjes steeds weer zwart. Leg een klein sponsdoekje onder de pan en het probleem is voorbij. Bovendien handig in draaiende hoekkastjes: (braad)pannen waarvan de bodem niet meer vlak is draaien dan niet rond -en stoten overal tegenaan- als u het kastje opent.

Rieten stoel
De zo populaire rieten stoelen zijn lastig schoon te maken, vooral als ze goed stoffig zijn. Een douchebeurt (met een stevige straal) is het beste. Leg het kussen er pas in als de stoel goed droog is: ongelakt riet zou kunnen afgeven.
Een douchebeurt kan overigens ook buiten met de tuinslang.

Buizen verven
Lelijk geworden verchroomde buizen (van verwarming, afvoer e.d.) krijgen met een kwastje verf een compleet nieuw aanzien.

Vuilprikker
Cocktailprikkertjes zijn ideaal om vuil langs lastige randjes weg te krijgen, bijv. de overgang tussen kookplaat en aanrecht.

Plantenluis
Een plant met luis bespuit u met een oplossing van spiritus, zeep en water.

----------------------------------------------------------------------------------------
Herinnering aquarelcursus
Op de aquarelcursus zijn nog plaatsen vrij, zowel voor beginners als voor "gevorderden". De cursussen worden gegeven door mevr. Aly Schutte-Borneman, in ons gebouw in Apeldoorn. De basiscursus is op 24 maart en op 6 april. De vervolgcursus is op 26 maart en op 8 april. Het cursusgeld is voor abonnees ƒ 38,50 en voor niet-abonnees ƒ 47,50. Meld u aan via tel. 055-495333, vragen naar Rika de Jong. Wie geen materiaal heeft, kan een pakketje bestellen(/ 25,—). Zowel het cursusgeld als het materiaalpakket betaalt u contant op de cursusdag. Voor meer informatie: zie Terdege 11.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.