+ Meer informatie

Overleg over Japanse auto-uitvoer mislukt

2 minuten leestijd

BRUSSEL — Japan heeft tijdens tweedaagse besprekingen in Brussel opnieuw afwijzend gereageerd op een verzoek van de Europese Gemeenschap om de auto-export naar de EG te beperken. Dit is donderdag na afloop van het overleg vernomen in kringen van de Europese Commissie.

De Japanse onderminister van buitenlandse handel, Naohiro Amaya, heeft leden van de Europese Commissie laten weten dat zijn land geen waarborg kan bieden voor het handhaven van de auto-export naar de EG op het niveau van 1980. Hij kon evenmin toezeggen dat auto's die Japan niet meer in de VS kwijt kan niet op de Europese markt zullen worden afgezet.

Japan heeft met de VS een driejarige overeenkomst gesloten die neerkomt op een vermindering van de Japanse autoexport met ongeveer zeven procent. De ministers van Buitenlandse Zaken van de EO-landen hebben zich gesteld achter een verklaring van de Europese Commissie eerder deze maand dat zij streeft naar een soortgelijke overeenkomst met Japan. Amaya heeft in Brussel duidelijk gemaakt dat Japan niet met de EG als geheel tot een akkoord kan komen omdat drie lidstaten al beperkingen hebben opgelegd aan de import van Japanse auto's. Italië laat slechts 2200 Japanse auto's per jaar toe. terwijl Frankrijk en Groot-Brittanniê het marktaandeel van Japanse auto's beperkt houden tot respectievelijk drie en tien procent.

Besprekingen die Amaya de afgelopen dagen had met de Belgische regering zijn eveneens zonder resultaat gebleven. België en Nederland hebben binnen de EG het meest te lijden onder de Japanse exportgolf. Het marktaandeel van Japanse auto's is in deze twee landen gestegen tot omstreeks 25 procent. In België moesten al twee assemblagefabrieken van buitenlandse fabrikanten worden gesloten. II II

«TM

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.