+ Meer informatie

Zon met blote oog te zien door zonnevlekken

1 minuut leestijd

HEERLEN (ANP) - De zon kon gisteren met het blote oog waargenomen worden. Dat hield verband met zonnevlekken die die dag op het hemellichaam waren te zien. De ochtendnevel versterkte het effect nog eens extra.

De sterrenwacht te Heerlen zag gisteren via de telescoop een complexe groep van zonnevlekken, die relatief zo dicht bij elkaar lagen dat ze onder bepaalde omstandigheden als één grote vlek met het blote oog te zien waren.

Het ging volgens de sterrenwacht om een zonnevlek die circa 200.000 kilometer in omvang was, zeventien maal zoveel als de diameter van de aarde. Prof. dr. C. den Jager van de faculteit der natuur- en sterrenkunde te Utrecht typeert de vlek als „een flinke". Verrassend is het volgens hem echter niet. „We onderscheiden periodes met veel vlekken en periodes met minder of geen vlekken. Het gaat om een cyclus van elf jaar. Nu zitten we op een top en in 1996 zullen we nauwelijks zonnevlekken waarnemen", aldus Den Jager.

Zonnevlekken zijn overigens gebieden op de zon, waar het iets koeler is dan elders.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.