+ Meer informatie

Nog geen inzicht in financieringstekort

Van der Stee in Tweede kamer:

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Zowel ten aanzien van het flnancieringstekort van het rijk, het verschil tussen de inkomsten en uitgaven, als wat de belastingontvangsten betreft bestaat er op dit moment nog onvoldoende inzicht om te zeggen of de ongunstige ontwikkelingen van het eerste kwartaal van dit jaar zich voortzetten.

Dat zei minister Van der Stee van Financiën gisteren in zijn antwoord tijdens het debat in de Tweede kamer over het ombuigingspakket en de voorjaarsnota, die de stand van zaken rond de uitvoering van de begroting aangeeft.

Het financieringstekort van het rijk bedroeg aan het eind van het eerste kwartaal van 1981 7,2 procent (voortschrijdend twaalfmaandsgemiddelde). Het verschil tussen dat gemiddelde en de jaarraming is dit jaar met 1,95 procent aanmerkelijk groter, dan andere jaren, maar minister Van der Stee zei nog onvoldoende gegevens te hebben om daar harde conclusies uit te trekken.

Hetzelfde gold wat de bewindsman betreft voor de tegenvallende belastingontvangsten.

Aardgasprijzen

Minister van Aardenne van Economische zaken voelt niets voor het verlagen van de aardgasprijs voor kleinverbruikers. De schaarste van de energie moet volgens Van Aardenne ook in de prijzen die de consument betaalt tot uitdrukking worden gebracht, zodat uit deze hoge prijs prikkels tot bezuiniging kunnen voortkomen. Hij zei dit gisteren bij de vocTrtzetting van het debat over de voorjaarsnota en de ombuigingsoperatie als reactie op een motie van de CPN waarin een verlaging van de aardgasprijs gevraagd werd. Volgens Van Aardenne zijn de Nederlandse kleinverbruikers nog goed af in vergelijking met de prijzen die in het buitenland betaald moeten worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.