+ Meer informatie

Nieuwerkerks derde wethouder PvdA-man?

1 minuut leestijd

NIEUWERKERK AAN DEN IJSSEL — Dinsdag 5 april kiest de raad een derde wethouder. Dit kan, nu GS de instelling van deze nieuwe zetel hebben goedgekeurd. -Het is een afwijking van de Gemeentewet, die ervan uitgaat, dat pas bij 20.000 inwoners een derde wethouder komt. Nieuwerkerk telt nu ruim 10.500 inwoners. Motief voor de afwijking is de snelle gioei van de gemeente door het plan Zuidpias.

Gezien de zetelverdeling is het vrij zeker, dat straks alleen de SGP nog in de oppositie zit. Nieuwerkerk heeft al een CDA- en WD-wethouder. De zetelverdeling in de_raad is: CDA 5, VVD 4, PvdA 4 en SGP 2. Vrijwel vanaf het begin van de procedure is ervan uitgegaan, dat PvdA-fractieleider J. A. Scholten de derde wethouder wordt. Omdat hij zelf een ,,politiek muilkorven" van de PvdA vreest, stelt zijn fractie harde voorwaarden. Contacten met fractieleiders bevestigen zijn kans nog steeds. Scholten zelf deze week: „Het is duidelijk!"

,,Onze twee stemmen krijgt hij niet," zo zegt SGP-fractieleider W. Bosschaart beslist. Deze stelt zijn mederaadslid D. Bikker kandidaat. „Scholten heeft niet alleen verantwoordelijkheid af te leggen aan de raad, maar ook aan zijn partijbestuur," aldus omschrijft Bosschaart één van zijn bezwaren. CDA-fractieleider J. Korbee zei, dat de SGP niet op hun steun kan rekenen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.