+ Meer informatie

Begin doet aanval op Saoedi-Arabië

,,Een van de corruptste staten'

2 minuten leestijd

JERUZALEM — Premier Begin van Israël heeft SaoediArabië maandag „een van de corruptste staten in de wereld" genoemd. Saoedi-Arabië sprak zondag openlijk zijn steun aan Syrië uit in het rakettenconflict met Israël.

Washington zei maandag, dat Saoedi-Arabië een „zeer constructieve rol" speelt in de crisis in Libanon en daar zijn invloed aanwendt om de spanningen te verminderen. Habib reisde maandag weer naar Dapiascus en zou vervolgens weer naar Jeruzalem gaan.

In zijn aanval op Saoedi-Arabië zei Begin, dat het land een reactoniar, middeleeuws regime heeft en dat het, naar hij van een „Amerikaans staatsman had vernomen geen staat is, maar een familie" van duizenden prinsen die miljarden hebben te vergeven in de wereld. Het bewind van het land staat Saoedi-Arabië kan naar zijn mening geen enkele nuttige rol vervullen bij de oplossing van de crisis. „En ik begrijp niet waarom Saoedi-Arabië een gematigd land wordt geacht, terwijl het een heilige oorlog tegen Israël heeft verklaard", zo zei hij.

Begin heeft zijn toon in het rakettenconflict in de afgelopen dagen toch moeten matigen. Dit komt volgens sommige waarnemers, doordat de wijze waarop Begin Israël tot op de rand van een oorlog scheen te voeren, de stijging van zijn kansen voor de algemene verkiezingen van 30 juni in het tegendeel schijnt te doen verkeren.

Zondag wist hij, kennelijk onder druk van het groeiende protest in het binnenland, goedkeuring van het kabinet te krijgen voor een verlenging voor onbepaalde tijd voor het wachten op resultaat van de missie van de Amerikaanse gezant Habib.

Ongeduld Washington

Washington liet maandag volgens een woordvoerder van buitenlandse zaken weten, dat „Habib zijn missie bij het uitblijven van zichtbare tekenen van vooruitgang niet tot in het oneindige zal kunnen blijven voortzetten."

Saoedi-Arabië en de Golfstaten werken al maanden aan een plan voor een duurzame oplossing van de crisis in Libanon, zo werd maandag uit ingelichte kringen in het gebied van de Golf vernomen. Vooruitgang in die richting zou het gevaar kunnen halen uit het directe rakettenconflict tussen Israël en Syrië. Zo een conflict kan zich elk moment opnieuw voordoen, daar men niet van de Syrifers kan verwachten, dat zij hun troepen in Lijjanon onvoldoende beschermd zullen laten, al moet dit met luchtdoelraketten, tegenover mogelijke Israëlische aanvallen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.