+ Meer informatie

Chinese restaurants in actie voor w^atersnood

Opbrengst diners voor slachtoffers

2 minuten leestijd

AMSTERDAM - De 2000 Chinese restaurants in ons land gaan speciale diners serveren waarvan de opbrengst is bestemd voor de slachtoffers van de watersnood in China.

Bij de uitgangen van de restaurants, herlcenbaar aan een voor dit doel gemaalcte poster, worden in Rode-Kruis-bussen oolc giften van de gasten ingezameld. Er is inmiddels een bedrag binnen van ruim 160.000 gulden. Een inderhaast opgericht Comité Hulp Waterramp China roept de Chinese gemeenschap op geld bijeen te brengen om de nood van de overstromingen te lenigen.

Volgens een opgave van de Chinese ambassade zijn sinds mei 2078 Chinezen omgekomen door enorme wateroverlast. In de acht getroffen provincies zijn duizenden mensen gewond en of dakloos. In grote delen van China heerst de noodtoestand.

Schade

De aanhoudende regens en hagelstormen hebben ook tienduizenden, hectaren tarwe getroffen en verwoest. Een aardverschuiving veroorzaakte een gevaarlijke opstuwing van rivierwater. Op andere plaatsen moesten dijken worden doorgestoken om Ijet onheil te beperken. Bij Sjanghai is begin deze maand een dam opgeblazen om het water van het reusachtige Taihumeer een uitweg te bieden.

„Er moeten 160 miljoen mensen geëvacueerd worden. De schade is omvangrijk en wordt geschat op 140 miljard gulden", aldus het hulpcomité gisteren op een persconferentie. Het comité legt er de nadruk op dat het een zuiver humanitaire actie betreft. „In het buitenland gevestigde Chinezen hebben een sterke binding met China, zonder zich met poUtiek of met het regime te bemoeien".

Overal in de wereld waar concentraties Chinezen verblijven, wordt actie ondernomen. Zo wordt geld ingezameld in Engeland, Frankrijk, de Verenigde Staten, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. In Hong Kong is al 80 miljoen gulden opgebracht.

Het Nederlandse hulpcomité is van oordeel dat „wanneer landgenoten in nood verkeren, je niet stil kunt blijven zitten, maar actie moet ondernemen om hen te helpen". Ons land telt achttien Chinese verenigingen, uiteenlopend van de sectie Chinees Indische Bedrijven van Horeca Nederland en de stichting Vriendschap Peking-Amsterdam tot de vereniging van gediplomeerde Chinese koks. Om het comité aan geld te helpen wordt de Chinese ondernemers in Nederland (restaurants, toko's, reisbureaus, boekhandels, in- en exportbedrijven) ook verzocht één dag omzet af te staan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.