+ Meer informatie

Dagtocht

3 minuten leestijd

Wanneer u hebt besloten, beste lezers en lezeressen, om een dagtocht met Terdege te maken, en als u nou net dié reis uitgekozen hebt waarbij u Slot Loevestein gaat bezoeken, weet dan dat u een van de mooiste tochten uitgekozen hebt. U zult misschien denken: die Wille-mijn, ze lijkt welzo'n reisbureau, om zó een reis aan te praten! Nu, dat is echt niet m 'n bedoeling, maar weet u. Slot Loevestein heeft voor mij zo 'n bijzondere bekoring, de robuuste bouw, een prachtig landschap eromheen, de rivier vlak ernaast... en WILLE-MIJN weet u hoe dat komt? Dat gevoel van geborgenheid, warmte en tedere zorg? Ik ben er geboren! Wel niet in het slot natuurlijk, zo 'groots' waren m'n ouders nu ook weer niet, maar wél in een van die huisjes die op de binnenplaats staan. Want al die jaren geleden was er óók al een grote woningnood en m 'n ouders waren wat blij dat ze een van die huisjes mochten betrekken. Heel oud, en nat, en koud, zonder enig comfort Een gordijn, vertelde moeder, maakte de afscheiding tussen woon- en slaapgedeelte. Eén Muto hadden zé niet en de boodschappen moesten op een oude, krakende fiets gedaan worden. En wanneer in 't voorjaar met de hoge waterstand het hele Munnikenland volliep, dan gingen de zware poorten dicht en zaten ze geheel afgesloten. De bakker kwam dan met een roeibootje, afgeladen met brood, over de kolkende fiïvier vanuit Woudrichem z'n brood 'overroeien'. Spannend, dat wel En in die moeilijke tijd werd ik geboren, 'k Was een makkelijke baby, zegt moeder, dat wel, en ze had een wit jurkje voor me, dat deed ze me altijd aan in de zomer, 't Kwam goed uit want ik bruinde' makkelijk en dan lag ik er zo mooi bij, in m'n witte jurk. Dus als u een wandeling maakt over de binnenplaats, kijkt u dan eens aan uw rechterkant, het laatste huisje (inmiddels omgebouwd tot taveerne of zoiets), daar stond ik in de kinderwagen op het straatje voor de deur... En wanneer u dan vervolgens richting Veen vertrekt, om een chrysantenkwekerij te bezoeken (het kan haast niet anders of het moet bij Hennie en Simon zijn), dan weet ik zeker dat u een warm onthaal te beurt zal vallen, Hennie kennende. Misschien zit er wel een van mijn jongens plantjes te zetten, maar dat zal u niet opvallen, er zitten zoveel kinderen. Vraagt u eens aan de chauffeur of hij met z 'n bus de dijk op durft, dan kunt u zelf onze prachtige dijk eens zien, misschien bloeien de appelbomen nog. En als de maaiers nog niet geweest zijn, is de berm een bonte pracht, met op de achtergrond het zachte tjokkeren van de veerboot over de glanzende rivier, 'k Weet zeker dat u een prachtige dag krijgt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.