+ Meer informatie

Onderzoek TNO naar arbeidsongeschiktheid

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) — Het kabinet wil de onderzoeksorganisatie TNO betrekken bij een studie ter voorkoming en bestrijding van arbeidsongeschiktheid. Dat zal geschieden in samenwerking met de departementen van WVC en sociale zaken.

Met het onderzoek is een groot maatschappelijk belang gediend, zo blijkt uit een reactie van het kabinet op het strategisch plan dat TNO voor de komende jaren aan minister Ritzen van onderwijs en wetenschappen had aangeboden.

Het ministerie van verkeer en waterstaat wil met de onderzoeksorganisatie overleggen of zij een bijdrage kan leveren aan de oplossing van vraagstukken als verkeersopstoppingen en luchtvervuiling. Het ministerie van economische zaken wil de inbreng en het belang van het bedrijfsleven bij de programma's voor onderzoek een grotere rol laten spelen dan nu het geval is. Bovendien moeten TNO en de grote bedrijven naar het oordeel van het kabinet meer met elkaar gaan samenwerken en hun ervaringen uitwisselen.

Bedrijfsmatig

Voor de toekomst van TNO is het volgens de regering van groot belang dat de organisatie in al haar geledingen meer bedrijfsmatig gaat opereren dan tot nu toe het geval is. Er zal in bepaalde sectoren winst gemaakt moeten worden. Het kabinet constateert tevens dat de kwaliteit van het onderzoek en de dienstverlening niet op alle terreinen bevredigend is. De regering acht het voorts van groot belang dat TNO haar samenwerking met collega-instituten in het buitenland versterkt en meer betrokken raakt bij onderzoeksprogramma's van de Europese Gemeenschap.

TNO moet haar inkomsten in toenemende mate via opdrachten van het bedrijfsleven en andere instellingen dan die van de overheid binnen zien te halen. De steun van de overheid (thans bijna 340 miljoen gulden per jaar) zal de komende jaren kleiner worden. De voorlopige korting met 3 miljoen gulden komt op rekening van het ministerie van defensie (1,3 miljoen), WVC (bijna 1,4 miljoen) en sociale zaken en werkgelegenheid (450.000 gulden).

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.