+ Meer informatie

Den Haag gaat fraude met bijstand beter aanpakken

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - De gemeente Den Haag gaat komend jaar op een slimmere manier optreden tegen uitkeringsfraudeurs. Dat maakte wethouder P. Heijnen van sociale zaken en werkgelegenheid gisteren bekend. Er komen meer controles en gegevensbestanden zullen worden gekoppeld.

In 2002 werden in Den Haag 1917 gevallen van uitkeringsfraude opgespoord. Dat aantal is goed voor een gezamenlijk fraudebedrag van ruim 5,5 miljoen euro. Dat betekent een lichte stijging ten opzichte van 2001, toen er voor 5,3 miljoen euro onterecht werd uitgekeerd. In 2002 werden 125 zaken overgedragen aan het openbaar ministerie. In die gevallen lag het fraudebedrag boven de 6000 euro.

Heijnen wil dat de controleurs van de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) hun cliënten in 2003 gemiddeld één keer in de negen maanden bezoeken. Nu krijgt de ontvanger van een bijstandsuitkering in Den Haag doorgaans eens per jaar bezoek van een controleambtenaar.

De gemeente begint in het nieuwe jaar met een zogeheten Inlichtingenbureau. Dat landelijke systeem koppelt de bestanden van de gemeentelijke sociale dienst aan de databanken van de belastingdienst, de IBG en het uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV). Daardoor moet oplichting veel eerder aan het licht komen.

De afgelopen jaren werden de bestanden ook al gekoppeld, maar had de controle veel minder vaak plaats. De gemeente verwacht dat dankzij het nieuwe systeem fraudegevallen binnen zes tot acht weken aan het licht komen, terwijl dat nu anderhalf jaar kan duren.

Heijnen heeft hoge verwachtingen van de vernieuwde aanpak van uitkeringsfraude. "Als er goed wordt gecontroleerd, neemt het draagvlak voor deze voorzieningen toe", meent de wethouder. Hij wijst er verder op dat Den Haag uitstekend scoort als het gaat om de aanpak van bijstandsfraude. Eind 2001 publiceerde het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het rapport "Sancties in de bijstand". Uit een vergelijking tussen de zestig grootste gemeenten in Nederland bleek dat Den Haag op dit gebied het beste rapportcijfer heeft.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.