+ Meer informatie

Pronk wil hulp geven aan Irak

1 minuut leestijd

DEN HAAG (ANP) - Minister Pronk voor ontwikkelingssamenwerking wil Irak noodhulp en daarna structurele ontwikkelingshulp geven. Voorwaarde daarbij is wel dat er in dat land een democratisch regime tot stand is gekomen, zo zei hij vandaag voor de VARA-radio.

Irak was een van de armere ontwikkelingslanden. We vragen nu keihard om herstelbetalingen. Dat is begrijpelijk, maar het was het regime en niet de bevolking van Irak die de Golfcrisis heeft veroorzaakt, meent Pronk.

De bewindsman wil het niet laten bij noodhulp en wederopbouwhulp. Ook vindt hij dat de Nederlandse hulp moet bijdragen aan het veiligstellen van de democratie, als deze tot stand is gekomen en wil hij speciale ontwikkelingsactiviteiten financieren. De bewindsman denkt hierbij aan onderwijsprojecten en de opbouw van nieuwe instellingen op het terrein van administratie, onderzoek en universiteiten. Noodhulp en wederopbouwhulp zal geleidelijk in structurele hulp moeten overgaan, aldus Pronk.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.