+ Meer informatie

Verschijningsverbod voor blad in Iran

2 minuten leestijd

TEHERAN — De directeur van een vooraanstaande niet-officiële krant in Iran, Mizan, is dinsdag op verdenking van het uitslaan van lasterlijke taal, het ondermijnen van de nationale veiligheid en het verspreiden van leugens gearresteerd. Een woordvoerder van de krant zei later te verwachten dat zijn krant een definitief verschijningsverbod zal worden opgelegd.

De 54-jarige Reza Sadr was maandagmiddag naar het ministerie van justitie geroepen waar hij door een met perszaken belaste ambtenaar werd ondervraagd over drie artikelen van zijn hand die maandag in Mizan waren verschenen. Sadr werd verweten de veiligheid van het land te ondermijnen en beledigende en lasterlijke taal te verspreiden, zo liet Mizan dinsdag weten. Sadr werd daarop gearresteerd.

Sadr was minister van handel in de voorlopige regering van Mehdi Bazargan die na de val van de Sjah Iran bestuurde en maakte deel uit van de revolutionaire raad. Sadr werkte bij Mizan sinds de oprichting daarvan in september 1980. De hoofdredacteur van Mizan is een zoon van oud-premier Bazargan. De aanleiding tot de arrestatie van Sadr was de publikatie van de drie eerdergenoemde artikelen van hem op de voorpagina van de krant van maandag, waarin onder meer ayatollah Behesjti wordt verweten alle rechterlijke macht in het land naar zich toe te willen trekken, als voorzitter van het opperste gerechtshof en secretaris-generaal van de islamitische revolutionaire partij.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.