+ Meer informatie

Boer moet modder ruimen

3 minuten leestijd

ASSEN - De rechtbank in Assen veroordeelt een akkerbouwer uit Zuidlaarderveen tot een geldboete van 6000, waarvan 3500 voorwaardelijk. Omdat hij modder op de openbare weg achterliet. Waardoor een vrouw om het leven kwam.

De 54-jarige boer B. is pachter van een stuk bouwland aan de Broekdijk in Oud-Annerveen, gemeente Aa. Als de in de herfst op het land geteelde snijmaïs rijp is om geoogst te worden, huurt hij een loonwerkbedrijf in om de velden leeg te halen.

Op 21 oktober 2001 komt het loonbedrijf met een hakselaar en twee tractoren met kieper. In vijf kwartier klaren ze de klus. De gehakselde maïs wordt over de weg naar de boerderij van B. in Zuidlaarderveen gebracht.

Het land is vochtig. Dikke plakken modder blijven aan de wielen van de tractoren kleven. Als de kolossen over de weg naar de boerderij trekken, verandert het asfalt in een modderbad.

Boer B. gaat 's avonds met een schop aan de slag om de dikste modder van de weg te schrapen. In een halfuurtje komt de boer een eind. Om kwart over acht ziet de weg er voor het oog schoon uit. Borden die bestuurders erop attent maken dat het wegdek glad is geworden, plaatst hij niet. Die borden heeft de boer niet.

In de loop van de avond gaat het regenen. Tegen tienen komt een vrouw met haar auto over de Broekdijk rijden uit de richting van Zuidlaren. Ze komt met haar auto in een slip, raakt in de sloot en overlijdt.

Een jaar later staat boer B. voor de rechter. Hem wordt door officier van justitie A. de Vries dood door schuld ten laste gelegd. De boer had de weg beter schoon moeten maken.

De Assense rechtbank hanteert als norm dat de weg moet worden teruggebracht in de staat waarin deze verkeerde voor de aanvang van de werkzaamheden. De weersomstandigheden doen daarvan niets af. Boer B. treft het verwijt dat de weg niet voldoende is gereinigd. Hierdoor lag er nog een laag modder op het wegdek, waardoor dit glad is geworden. De boer had daarom waarschuwingsborden voor slipgevaar moeten plaatsen, aldus de rechtbank.

De rechters nemen het B. kwalijk dat hij pas vier uur nadat de oogstwerkzaamheden waren beëindigd, modder van het wegdek ruimde. "U heeft alleen de dikste laag modder verwijderd", aldus de president van de rechtbank, mr. J. J. Schoemaker. "Daardoor nam u het risico dat er verkeersongevallen konden plaatshebben."

Door na te laten het wegdek geheel schoon te maken en waarschuwingsborden te plaatsen, heeft de verdachte verwijtbaar gehandeld. De rechtbank is van oordeel dat de verdachte anders had kunnen en behoren te handelen. Hij had het wegdek zorgvuldiger moeten schoonmaken of waarschuwingsborden moeten plaatsen.

De advocaat van de boer, mr. P. Sipma, voert nog aan dat de bermen langs de Broekdijk in slechte staat verkeren, waardoor bestuurders gemakkelijk in de slip kunnen raken. De gemeente zou tekort zijn geschoten. Sipma voert ook aan dat tussen de steentjes in het grove asfalt modder is achtergebleven, die door het regenwater is gaan wellen.

De rechtbank overweegt dat deze omstandigheid al langer bij verdachte bekend was en dat verdachte daarom juist zorgvuldiger had moeten handelen dan hij heeft gedaan. Boer B. wordt veroordeeld tot een geldboete.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.