+ Meer informatie

Bijzondere herdrukken

"Inde Soete Suikerbol" scoort nog steeds hoog

3 minuten leestijd

Van het eerste deel van "Inde Soete Suikerbol" zijn zoveel herdrukken verschenen (ik weet niet eens hoeveel) dat je zou mogen veronderstellen dat er in elk Nederlands gezin wel een exemplaar aanwezig zou moeten zijn. En nog steeds blijkt de markt voor dit boekje van Van de Hulst niet verzadigd. Even aandacht voor dit boek en een paar andere bijzondere herdrukken.

Het was in 1936 dat in het dagblad "De Standaard" het vervolgstripverhaal "Inde Soete Suikerbol" begon te verschijnen. Van de Hulst schreef dit verhaal om zijn toen vijftienjarige zoon en naamgenoot, tekenaar in de dop, „te redden", zoals Junior dat zelf noemt. Die had beloofd voor het blad tekeningen te maken bij een vervolgverhaal, maar dat was zo saai geschreven en er gebeurde zo weinig in-dat er voor een tekenaar, laat staan een nauwelijks begonnen tekenaar, geen eer aan te behalen viel. Vandaar dat Van de Hulst vol vaderliefde zelf de pen greep en begon te schrijven: "Oewoef! eet jij alles op? Geef mij ook wat!  Het ruikt zo lekker! Oe-woef!"Hij wist toen nog niet waar het verhaal op uit zou draaien, laat staan hoe lang het zou worden. In de loop der jaren schreef hij 1664 afleveringen, en de aankomend tekenaar maakte er 1664 tekeningen bij. De verhalen verschenen ook in boekvorm: totaal zeven deeltjes. Die verbinding tussen Senior en Junior in "Inde Soete Suikerbol" is onverwoestbaar gebleken. Nog steeds is met name het eerste deel populair. Callenbach bracht onlangs weer een nieuwe druk uit, een zogenaamde doe-het-zelf-editie, dat wil zeggen de plaatjes worden er op vellen bijgeleverd, en de kinderen moeten ze uitknippen en in het boek plakken. Een gezellig karweitje voor winterse avonden.Een tweede bijzondere herdruk betreft niet minder dan vijf bekroonde boeken in één band: vier "kinderboekenvan-het-jaar", daterend dus uit de prégriffelperiode, en een met een gouden griffel bekroonde. En dat alles voor een weggeefprijs van 15,90 gulden. Het gaat om de volgende boeken, waarvan sommige al lang niet meer te krijgen waren: Lasse Lama (Cor Bruijn), Corso het ezeltje (C. E. Pothast-Gimberg), Niku de zigeunerjonen (W. H. Visser), Mattijs Mooimuziek (H. Werner) en De mare van de witte toren (Alet Schouten). Zo kan de jeugd-van-nu op gemakkelijke wijze kennismaken met de boeken die vroeger hoog op de lijst stonden. "5 x bekroond" is de titel.Gulden VliesTen slotte een herdruk van een van de vele boeken van Thea Beekman: "Het Gulden Vlies van Thule". Thea Beekman heeft onder de jeugd grote naam verworven met haar historische jeugdromans. Daarnaast schrijft ze ook boeken die zich in de verre toekomst heten af te spelen. En die zijn al even populair. Die toekomstromans laat Thea Beekman gebeuren meer dan zes eeuwen nadat de aardas ten gevolge van een atoomramp van stand is veranderd. Groenland (nu Thule geheten) heeft sindsdien een heerlijk subtropisch klimaat; wat van Europa is overgebleven, wordt geteisterd door hitte en droogte. Dezelfde eigenschappen als het klimaat hebben de bewoners die de ramp hebben overleefd: vriendelijk en prettig in Thule, vijandig en vaak onbarmhartig en ruw in het Badense rijk. Daarbij komt —en dat heeft er in de visie van Thea Beekman ook mee te maken— dat Baden nog steeds wordt bestuurd door mannen, maar Thule door vrouwen.  

Er bestaat nu al een drietal van deze mild emanciperende Thule-romans: "Kinderen van moeder aarde", "Het helse paradijs" en, sinds vorig jaar, "Het Gulden Vlies van Thule". Zoals gezegd, ook deze serie blijkt enorm populair, zozeer dat van dit derde deel nu al weer een derde druk is verschenen. Binnen een jaar dus! Doe dat maar eens na.

N.a.v "Inde Soete Suikerbol", doe-het-zelf-editie door W. G. van de Hulst; uitg. Callenbach, Nijkerk, 1989; 75 blz.; prijs 19,50 gulden; "5 x bekroond", door Cor Bruijn e.a.; Imprint van Reemst; 500 blz.; prijs 15,90 gulden; "Het Gulden Vlies" van Thule door Thea Beekman; Lemniscaat; 319 blz.; prijs 29,50 gulden.


Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.