+ Meer informatie

Heroinehandel naar VS baart zorgen

Tien jaar geëist voor smokkel

2 minuten leestijd

AMSTERDAM — „De positie van Nederland in de wereld IS in het geding. Er zijn geen woorden genoeg om de ernst van deze feiten uit te drukken". Dit zei gistermiddag mr. F. H. von Meyenfeldt in zijn requisitoir naar aanleiding van rechtszaak over de handel van heroine naar de VS via ons land.

„Tot dusver werden de VS hoofdzakeliik vanuit Mexico van heroine voorzien. Sinds daar echter maatregelen tegen papaverbouw zijn genomen, loopt de toevoer meer en meer via Europa. Een ontwikkeling die de VS grote zorgen baart", aldus de officier van justitie bij de Amsterdamsr rpchfbanlc.

Mr. Von Meyenfeldt eiste gisteren tegen de 28-jarige Hong Kong Chinees W. L. W. wegens invoer en verkoop van heroine een gevangenisstraf van tien jaar. Deze Chinees stond samen met zeven anderen terecht voor een zaak, waarbij tenminste twaalf mensen betrokken zijn geweest. De lijn werd door de politie opgerold, nadat op 24 november in België een transport was onderschept. In totaal werd ruim elf kilo in beslag genomen, deels op verschillende adressen in Amsterdam, deels in België en de Verenigde Staten.

Verdachten

De acht verdachten, onder wie vijf Nederlanders, hebben een rol gespeeld bij een transport in oktober "77 van acht kilo van Maleisië naar Amsterdam. De Amsterdammers T. H. en P. van G., tegen wie drie jaar werd geëist, traden als koeriers op. W. had hun voor deze dienst ieder 40.000 gulden in het vooruitzicht gesteld, uit naam van een Chinese opdrachtgever. Deze, een zekere A. B., is eveneens aangehouden. Hij zal volgende week vrijdag worden berecht met drie andere Chinezen, die een leidende rol gespeeld zouden hebben.

De heroine werd opgeslagen bij de Amsterdammer Joop de J., die via zijn Chinese vrouw met W. in contact was gekomen. Hij zou W. ook bij het afwegen en verspreiden van de zending behulpzaam zijn geweest, zonder daarvoor een noemenswaardige vergoeding te ontvangen. Er werd vier jaar tegen hem geëist. Hetzelfde geldt voor de 27-jarige Chinees Cliick K., bij wie de politie 2,5 kilo vond.

Transaktie

Van de zending werd uiteindelijk slechts de helft aan opdrachtgever A. B. afgedragen. De andere helft verkocht W. op eigen houtje door aan een afriemer in de V.S., omdat zij ruzie over de betaling hadden gekregen. Dit transport werd op Kennedy airport onderschept. De Surinamer H. R. zou bij deze transaktie hebben bemiddeld. Tegen hem eiste mr. Von Meyenfeldt vijftien maanden met aftrek.

Tegen het Amsterdamse echtpaar Z., dat zich door De J. had laten overhalen een deel van de heroine te verbergen, werd een boete van 2500 gulden geëist.

De zitting wordt vrijdag voortgezet. Dan zullen de raadslieden hun pleidooien houden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.