+ Meer informatie

Regering-Sjamir komt Palestijnen tegemoet

„Vredesoverleg op 10 december hervatten"

2 minuten leestijd

JERUZALEM (DPA/AFP) - Israël is bereid de vredesbesprekingen over het Midden-Oosten in Washington op 10 december te hervatten als 9 december —de datum die Israël aanvankelijk voor ogen had— de andere partijen niet schikt. Dat hebben Israëlische regeringsfunctionarissen in Jeruzalem gisteren duidelijk gemaakt.

De Palestijnen willen absoluut niet op 9 december onderhandelen, omdat die dag samenvalt met de vierde verjaardag van de Palestijnse opstand (intifada) in de door Israël 'bezette' gebieden. Israël boycotte woensdag de door de Verenigde Staten uitgeschreven tweede ronde van het vredesoverleg dat begin november in de Spaanse lioofdstad Madrid van start was gegaan. Syrië, Libanon en een Jordaans-Palestijnse delegatie waren woensdag wel aanwezig in Washington.

Nieuwde datum

Als officiële reden voor het wegblijven werd van Israëlische zijde opgegeven „een te geringe voorbereidingstijd", maar minister van informatie Benjamin Netanyahu zei gisteren voor de Israëlische radio dat het Israël er om was begonnen „zijn politieke onafhankelijkheid te demonstreren". „Het is nu niet langer meer mogelijk Israels positie te negeren en ons een dictaat op te leggen", merkte hij op, doelend op de door Jeruzalem fel veroordeelde eenzijdige bepaling door de VS van de onderhandelingsdata.

De Arabische delegaties vroegen de Amerikaanse regering woensdag een nieuwe datum voor de hervatting van het vredesoverleg vast te stellen. Gisteren hadden ze nog geen antwoord ontvangen. Een functionaris van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken, die anoniem wenste te blijven, zei dat de Amerikaanse regering niet van plan is een nieuwe datum vast te stellen. „Sinds 4 december staan de onderhandelingslocaties in Washington ter beschikking van de partijen en dat blijft voorlopig zo. De deuren staan open. Als de partijen elkaar willen spreken, zijn ze welkom", aldus de functionaris.

De Israëlische premier, Jitschak Sjamir, kritiseerde woensdagavond in Jeruzalem in ongemeen scherpe bewoordingen de houding van de Amerikaanse regering. „Wij zullen niet toegeven aan het dictaat van een wereldmacht", aldus Sjamir, die nog toevoegde dat er niet valt te praten over territoriale concessies ten aanzien van Jeruzalem, de Gazastrook, Judea en Samaria (Westelijke Jordaanoever).

VN-resolutie

De Arabische lidstaten van de VN hebben zich gisteren unaniem tegen een voorstel van de Amerikaanse president. Bush, gekeerd om Israël bij het vredesoverleg gunstig te stemmen door de in 1975 door de Algemene Vergadering aangenomen resolutie waarin zionisme gelijk wordt gesteld met racisme, in te trekken.

De huidige voorzitter van de Arabische VN-groep, de Libanees Khalil Makkawi, zei dat de Arabische landen er niet voor voelen de resolutie op dit moment ter discussie te stellen.

Syrië heeft intussen gisteren van de Amerikaanse regering de garantie geeist dat Israël in Washington aan de onderhandelingstafel verschijnt voor de tweede ronde van de vredesconferentie over het Midden-Oosten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.