+ Meer informatie

Schiphol voor zeker een miljoen opgelicht

Tientallen stationscontroleurs in de fout

2 minuten leestijd

SCHIPHOL — De Rijkspolitiedienst luchtvaart heeft een omvangrijke fraude ontdekt waarbij de NV Luchthaven Schiphol mogelijk voor één miljoen gulden of meer is benadeeld. De afgelopen dagen zijn in verband met deze zaak vijf stationscontroleurs van de NV Luchthaven Schiphol aangehouden.

Dit heeft een woordvoerder van de Rijkspolitiedienst luchtvaart maandagmiddag bevestigd. Vast is komen te staan dat bij het afrekenen van de parkeergelden de stationscontroleurs, die ook tot taak hebben de parkeergelden te innen, de voor de luchthaven bestemde gelden in eigen zak lieten verdwijnen. De luchthaven kwam de fraude op het spoor na klachten van mensen die bij het betalen van het door hen verschuldigde parkeergeld onregelmatigheden opmerkten. Het onderzoek van de rijkspolitie is in januari van dit jaar begonnen.

Verwacht wordt dat nog een aantal aanhoudingen zullen volgen. Hoeveel kon de woordvoerder van de politie niet zeggen.

Tientallen

In totaal werkten er bij de NV Luchthaven Schiphol 145 stationscontroleurs, die in wisseldiensten onder meer belast zijn met de bewaking van de parkeerterreinen en de inning van de parkeergelden. De indruk bestaat dat mogelijk tientallen van deze stationscontroleurs zich aan de fraude schuldig hebben gemaakt of op de hoogte zijn geweest van het bestaan ervan.

Hoe lang deze praktijken al werden toegepast is de politie ook nog niet duidelijk. Wél is vast komen te staan dat in ieder geval gedurende het laatste half jaar met parkeergelden werd gefraudeerd. De politie acht het echter zeer wel mogelijk dat deze praktijken al veel langer aan de gang waren.

De luchthaven Schiphol had tot het eind van vorig jaar niets van de fraude gemerkt. Door de methode die de stationscontroleurs daarvoor gebruikten kwamen er bij de automatische afrekening en telling geen verschillen voor. Dit omdat er geen telling van het totaal aan uitgegeven parkeerkaarten bestaat. De controleurs trokken zelf een automatisch verschijnende kaart uit de hefboom bij de opritten van de •parkeerterreinen.

Wanneer een gebruiker van een terrein voor het verlaten ervan wilde betalen, werd de kaart van de gebruiker in de automatische kassa gedaan, waarop het te betalen bedrag zichtbaar werd. Dit werd geïncasseerd waarop de door de controleur genomen kaart in de telmachine werd gedaan. De parkeerder betaalde het exact juiste bedrag dat echter niet aan de luchthaven werd afgedragen.

Ontslagen

De luchthaven Schiphol heeft inmiddels twee van de stationscontroleurs na hun n raaandagmiddagaanhouding ontslagen. Een derde is hangende zijn zaak, geschorst. Over de laatste twee, die het afgelopen weekeinde zijn aangehouden, zal nog een beslissing worden genomen.

Zowel de Rijkspolitiedienst luchtvaart als de NV Luchthaven Schiphol weigerde maandagmiddag in verband met het onderzoek verder commentaar.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.