+ Meer informatie

Minder boeren in Gelderse Vallei

2 minuten leestijd

PUTTEN - Tussen de 15 en 50 procent van de landbouwbedrijven in de Gelderse Vallei zal naar verwachting de komende decennia verdwijnen. Dit verklaarde secretaris K. J. de Ruiter van de Valleicommissie gistermiddag in Putten. De Ruiter en gedeputeerde J. van Dijkhuizen presenteerden het eerste deel van het Plan van Aanpak'van de commissie.

Volgens De Ruiter streeft de commissie naar duurzame landbouw in een vernieuwd landschap binnen de milieunormen. Er moet duidelijkheid komen voor de boeren en zij moeten ondersteuning krijgen bij ontwikkeling in de gewenste richting.

Landbouwbedrijven moeten öf groter worden öf veranderen öf stoppen. Het groeien van bedrijven zal mogen plaatsvinden buiten de meest kwetsbare gebieden, die samen de ecologische hoofdstructuur vormen. Binnen die gebieden zullen boeren hun bedrijven moeten aanpassen, waarbij de produktie verlaagd zal worden. Hierdoor worden de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug meer beschermd dan nu. Een aantal bedrijven zal verdwijnen, waarna het land bij andere boerderijen gevoegd kan worden. „De provincie gaat echter niet massaal bedrijven opkopen".

Het totale produktievolume van de Gelderse Vallei blijft ongeveer gelijk, benadrukten Van Dijkhuizen en De Ruiter. Zonodig moet de wetgeving aan het nieuwe beleid aangepast worden.

Maximaal 4500 hectare wordt in de toekomst bestempeld als relatienotagebied, waarin de natuurwaarden extra beschermd worden. Genoemd worden de landgoedbossen met heiderestanten tussen Putten-Nijkerk en Scherpenzeel-Renswoude, de schrale hooilanden in het Binnenveld bij Rhenen en de kwelzones bij de stuwwallen aan weerszijden van de Gelderse Vallei.

Het Plan van Aanpak is in de commissie „vrij positief" ontvangen door gemeenten, boeren en milieu-organisaties, verklaarde Van Dijkhuizen gisteren na afloop van de commissievergadering. Het tweede deel van het plan, waarin ook de financiering aan de orde komt, komt op 5 februari op tafel en wordt op 12 februari door de Valleicommissie besproken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.