+ Meer informatie

VS en Jordanië streven naar troepenscheiding

KOmNG HOESSEIN IN WASHINGTON

2 minuten leestijd

WASfflNGTON — President Ford van de V.S. en koning HoesseLa van Jordanië hebben afgesproken te zullen streven naar een spoedige troepenscheiding tussen Jordanië en Israël, aldus een gemeenschappelijke verklaring die in Washington is uitgegeven aan het eind van een driedaags particulier bezoek van de koning aan Washington.

Hoessein heeft gesproken met president Ford, minister van buitenlandse zaken Kissinger en minister van defensie Schlesinger. President Ford heeft beloofd alle pogingen in het werk te zullen stellen om tot een vredesregeling in het Midden-Oosten te komen. Hij wil daarbij nauw met Jordanië samenwerken.

De gemeenschappelijke commissie, die is ingesteld tijdens het bezoek van Nixon aan Jordanië, zal voor het eind van het jaar bespreken in hoeverre Amerika Jordanië kan helpen bij zijn economische ontwikkeling. Ook zal ter sprake komen op welke wijze de militaire hulp kan worden voortgezet. Ford en Hoessein spreken zich uit voor nauwe samenwerking op het gebied van cultuur, onderwijs en wetenschap.

DOEL

In een vraaggesprek met enkele journalisten verklaarde koning Hoessein dat nog niet besloten werd of de volgende stap onderhandelingen tussen Israël en Jordanië of een verdere troepenscheiding tussen Israël en Egypte in de Sinai zou zijn. Hij maakte duidelijk dat Jordanië niet in naam van de Palestijnse verzetsstrijders wil onderhandelen. Jordanië is niet in de positie „voor de Palestijnse vrijheidsbeweging te onderhandelen of als haar bemiddelaar op te treden", aldus Hoessein die geen snelle hervatting van het vredesoverleg in Geneve verwachtte.

De koning onderstreepte dat. zi,|n belangrijkste doel bij onderhandelingen met Israël een terugtrekking van de Israëlische strijdkrachten van de westelijke oever van de Jordaan zou zijn. Pas daarna zouden vredesonderhandelingen beginnen. met Israël kunnen

REACTIE

Israël heeft verklaard dat het bereid is te werken voor vrede met Jordanië maar dat het een eis van Amman tot terugtrekking van de Israëlische troepen van de westelijke oever van de Jordaan verwerpt. Een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken deelde dit mee na het uitgeven van het gezamenlijke communiqué van Jordanië en de VS aan het slot van het bezoek van koning Hoessein aan Washingtom Hoessein wil dat Israël zijn troepen langs de Jordaan terugtrekt als onderdeel van een voorlopige vredesregeling.

„De Israëlische regering is evenals in het verleden bereid te werken aan een vredesregeling met Jordanië, maar Israël verwerpt de Jordaanse eis tot een Israëlische terugtrekking langs de Jordaan die Jordanië troepenscheiding noemt", aldus de woordvoerder.

ECONOMISCHE CHAOS

De regering heeft besloten tot een reeks maatregelen om de economie een impuls te geven. Deze behelzen opheffing van kredietbeperkingen, exportbevordering, het optrekken van de minimumlonen, besnoeiing van de overheidsuitgaven en heffing (alleen dit jaar) van een speciale belasting op hoge individuele en bedrijfsinkomens, en voorts opheffing van de prijsstop.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.