+ Meer informatie

TER OVERWEGING

1 minuut leestijd

Jonathan Sacks, Leven met verschil. Menswaardige verscheidenheid in een tijd van botsende culturen. Uitg. Meinema Zoetermeer 2005, 278 blz., € 19,50

In een boeiend betoog ontvouwt de auteur zijn visie op de grote wereldproblemen van deze tijd. Kort samengevat stelt Sacks dat de moderne westerse economie wel goed is in het scheppen van werk en inkomen, maar niet in een eerlijke verdeling daarvan. Normen en waarden zijn nodig om eerlijke verhoudingen te scheppen. Daarom is godsdienst onmisbaar om de eigenwaarde van mensen vast te houden (iedereen is gelijk voor God) en hun verschillen te waarderen. Niet alleen culturen botsen, maar ook de grote wereldgodsdiensten. Jonathan Sacks is opperrabijn van de Verenigde Israëlitische Gemeenten in het Britse Gemenebest. Op grond van het Noachitische verbond (Gen. 9) pleit hij ervoor dat alle godsdiensten hun eigen weg gaan zonder zich als enig ware godsdienst te presenteren. Want God heeft de volken slechts de minimale eisen van het Noachitische verbond gesteld en alleen aan Israël heeft Hij zwaardere lasten opgelegd. Kortom: een boek dat een dieptepeiling geeft van de huidige westerse cultuur en stimuleert tot nadenken over de plaats van het geloof.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.