+ Meer informatie

Wolkenkamer

1 minuut leestijd

Een kunstzon, een wolkenkamer, een windpomp, een mistvanger; het zijn allemaal dingen die meestal achter de gesloten deuren van de grote technische onderzoekinstituten blijven. Maar wie er aanstaande zaterdag een reisje naar het Noordhollandse Petten voor overheeft, krijgt die dingen in elk geval te zien. Bij het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) openen ze zaterdag de poorten voor publiek. Wie het ECN in Petten alleen kent van het koepelvormige dak van de kerncentrale en de enkele windmolens die vanaf de N-9 net zichtbaar zijn, zal zich zaterdag ongetwijfeld verbazen over het uitgebreide complex dat normaal achter de duinen schuilgaat. Bezoekers kunnen op het terrein dan ook gebruik maken van een paardentram. Dat is volgens de afdeling voorlichting de enige concessie die aan de technische vernieuwing is gedaan. De paardentram brengt bezoekers bij het pas ingerichte zonnecellen-laboratorium, de Lage Flux Reactor, het testveld van windturbines, brandstofcellen en milieuonderzoek, zoals waterstoftoepassingen, rookgasreinigers en kolenvergassers. In films en lezingen zal het Engine-programma gepresenteerd worden. Dat is het toekomstgerichte onderzoekprogramma van ECN, waarin schone energie centraal staat. Voor gratis kaarten en verdere inlichtingen kan men terecht bij ECN, afdeling public relations, 022464454 en bij de VVV.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.