+ Meer informatie

Rijssens mannenkoor toont grootse klasse

Oranjeconcert tn Dillenburg's oude Stadtkirdi

3 minuten leestijd

DILLENBURG — Het was vrijdagavond in de Stadtkirche van Dillenburg een ontroerend ogenblik, toen voorafgaand aan het Oranjeconcert, Psalm 124 werd voorgelezen. Voor de graftombe van Jan de Rijke en Juliana van Stolberg- de ouders van „onze Willem van Oranje- klonken de woorden:"...Ten ware de Heere, Die bij ons geweest is...zo zouden zij ons levend verslonden hebben...de Heere zij geloofd...onze hulp is in de Naam des Heeren...".

Ds. Mayberg uit Dillenburg deklameerde deze bekende Davidspsalm in het Duits; burgemeester G. J. Smit uit Rijssen herhaalde hem in de Statenvertaling. Niet vaak zullen deze woorden zo op hun plaats zijn geweest. In een omgeving die volop het zo nauw aan onze vaderlandse geschiedenis verbonden verleden uitademt, werd ter ere van de Nederlandse troonswisseling een Oranjeconcert gegeven door het Rijssens Mannenkoor.

Eerder die middag had het koor al aan de voet van de Wilhelmstoren op de ruines van het oude Dillenburg enkele liederen ten gehore gebracht: het Wilhelmus, maar ook Wien Neerlands bloed en De Zilvervloot. Op aandringen van een al bejaarde landgenoot zong daarna het koor samen met de vele luisteraars het Wilhelmus opnieuw.

Overheid

Aan de uitvoering van het Rijssens Mannenkoor gingen enkele toespraken vooraf. Zo wees burgemeester Beermann van Dillenburg op de verbondenheid van Dillenburg met het Nederlandse volk. „Wij in Dillenburg zijn heel goed op de hoogte van de Nederlandse geschiedenis", zo zei hij. „Ik geloof dat onze denkwijze, met name ten aanzien van aktuele vraagstukken, veel lijkt op de uwe". Burgemeester Beermann toonde zich een groot voorstander van gevestigde orde. Hij riep de aanwezigen op dankbaar te zijn met onze demokratie: „of dat nu een staatsvorm is met aan het hoofd een Koning of een republikeinse demokratie, wij onderdanen dienen de overheid te gehoorzamen als een door God ingestelde macht".

Tableau en schilderij

Namens de Nederlandse delegatie sprak burgemeester Smit. Ook hij noemde de oude onderlinge banden. In het kort legde hij uit op welke wijze de band tussen Dillenburg en Rijssen tot stand is gekomen. Namens het Rijssens Mannenkoor bood hij een door Albert Wessels vervaardigd schilderij aan dat Dillenburg in eeuwenoude glorie weergeeft.

Ter herinnering aan de bijeenkomst ontving de stad Dillenburg een krpningstableau met oorkonde. Burgemeester Smit sprak de wens uit, dat de onderlinge betrekkingen nog van lange duur mochten zijn.

Concert

Het muzikale gedeelte van het programma was zondermeer indrukwekkend. Onder leiding van dirigent Allen Roodbergen en met Dick Sanderman aan het orgel werden op beheerste maar grootse wijze bekende en onbekende liederen ten gehore gebracht.

Onder andere zong het Rijssens Mannenkoor: Gott grüsse dich, lobt den Herm, King all Glorious, Thanks be to God. De compositie Neerland en Oranje werd tot het einde bewaard. Met de uitvoering hiervan bewees het Rijssens k| zijn grote klasse.

Als soliste trad op de soprd Marianne Langen berg. Met Dj sei dir en Gelukkig is het land, j wees zij de honderden Nederland en Duitse toehoorders veel geni gen. Het Dillenburger Manm koor Dietshölzgruss, dat uiteim lijk als gastheer optrad, zong o. Die Himmel riihmen, Auf d« Berge sprach mein Herr en I bete an der Macht der Liebe.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.