+ Meer informatie

PvdA Limburg fel tegen wao-plannen

Protestbrief: „Regering dom bezig''

3 minuten leestijd

HEERLEN (ANP) - Het gewestelijk bestuur van de PvdA Limburg is fel geliant tegen de maatregelen van de regering om te korten op de wao-uitkering. Dit deelde voorzitter A. Kuiper uit Heerlen gisteren mee.

Er is een protestbrief vanuit Limburg onderweg, die grotendeels het werk is van mr. M. van Stralen. Formeel, aldus voorzitter Kuiper, is hij niet de woordvoerder van het PvdAgewest Limburg, maar als directeur van het Gemeenschappelijk Administratie Kantoor (GAK) in Heerlen is hij wel het meest deskundig. Bovendien maakt Van Stralen deel uit van de PvdA-fractie in Provinciale Staten van Limburg.

Volgens Van Stralen is de regeringLubbers/Kok „dom bezig. Het zijn wilde plannen om de uitkeringsduur voor wao'ers onder de 50 jaar in bepaalde gevallen terug te brengen tot slechts een halfjaar". Nu heeft een wao'er recht op een 70-procent-uitkering tot zijn vijfenzestigste jaar. Er zijn, aldus mr. Van Stralen, wel andere manieren te bedenken om het aantal wao'ers binnen het jaar te halveren.

Verplicht

Wat de regering wil, kan trouwens ook niet, zo vindt hij. „De wao is een verzekering waaraan we allemaal verplicht zijn mee te betalen. Die kun je niet zo maar opzeggen. Als een particuliere verzekeraar dit zou doen, dan stond heel Nederland op zijn kop". Mr. Van Stralen vraagt zich af waar het kabinet dit recht vandaan haalt.

Naar zijn mening willen de mensen best de wao-premie betalen, ook wanneer die iets stijgt. „De overheid moet daar met haar vingers van afblijven". Te meer omdat de wao-premie totaal niets, heeft uit te staan met financieringstekorten. In het werkgebied van het GAK Heerlen pakken de regeringsmaatregelen extra hard uit. In de vroegere oostelijke mijnstreek is namelijk 11 procent van de bevolking afhankelijk van een waouitkering, tegenover landelijk slechts ruim 7 procent.

Lang wachten

Voor de ex-mijnwerkers noemt hij het wel een voordeel dat zij inmiddels ouder zijn dan 50 jaar. Overigens is Van Stralen ook van mening dat het aantal wao'ers moet dalen, maar dan wel via een andere weg dan de „onzinmethode" van het kabinet.

Hij signaleert in dit verband als het grote knelpunt dat een arbeidsongeschikte thans bijna een jaar lang moet wachten op een antwoord op de vraag of hij al dan niet nog geschikt is voor ander werk. Die wachttijd is een gevolg van het naast elkaar bestaan van twee instanties: de Gemeenschappelijke Medische Dienst (GMD) en het GAK. Het GMD bekijkt binnen negen maanden of iemand mogelijk nog wel ander werk kan verrichten buiten zijn oorspronkelijke beroep.

„Binnen die lange termijn ontstaat bij de betrokkenen de indruk dat zij toch niet meer tot werken in staat zijn". Het GAK moet de beslissing van de GMD afwachten. Daarmee is meestal een jaar gemoeid en dan is het in veel gevallen al veel te laat, aldus mr. Van Stralen. Op grond van deze situatie concludeert hij dat een fusie van GMD en GAK hoogst urgent is. „Maar een daartoe in voorbereiding zijnde wet laat al 20 jaar op zich wachten". Als PvdA-politicus ergert hij zich eraan dat CDA-minister De Vries plannen maakt inzake de wao, premier Lubbers de knopen doorhakt en PvdA-minister Kok uiteindelijk de rekening krijgt gepresenteerd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.