+ Meer informatie

Forse aanpak van Spaans terrorisme

Rede premier Calvo Sotelo

2 minuten leestijd

MADRID — Premier Leopoldo Sotelo van Spanje heeft vrijdag voor de televisie verklaard dat hij het terrorisme, zonder wankelmoedigheid zal bestrijden.

Calvo, die het woord voerde enkele uren nadat de Spanjaarden twee minuten stilte in acht hadden genomen om te protesteren tegen de reeks moordaanslagen, waarschuwde tegen pogingen om van Spanje weer een dictatuur te maken. Dit ondanks wat hij zelf noemde, een uitzonderlijk ernstig en smartelijk ogenblik in het Spaanse leven.

Het was Calvo Sotelo's eerste rede tot de natie sinds zijn ambtsaanvaarding eind februari. De premier onthulde geen nieuwe anti-terroristische maatregelen, maar zei wel dat hij van plan was een speciale rechtbank tegen terrorisme in het leven te roepen.

Hij waarschuwde dat de strijd tegen het terrorisme lang en hard zou zijn, maar voegde eraan toe; „Wij beschikken over het apparaat om benden terroristen doeltreffend te bestrijden en wij zullen het zonder wankelmoedigheid gebruiken".

Calvo zinspeelde erop dat er krachten in het buitenland zijn die het terrorisme in Spanje aanmoedigen omdat zij niet willen dat Spanje als vreedzaam, modern en vrij land zijn plaats onder de vrije landen inneemt.

Sowjet-Unie
Hij betitelde het terrorisme als een „koelbloedig berekend nieuw aanvalsinstrument een nieuwe vorm van agressie" tegen de orde en maatschappijvrede van een staat. Volgens waarnemers zinspeelde de premier duidelijk op de Sowjet-Unie.

Spanje heeft in de laatste tijd meer dan één Sowjetrussische diplomaat uitgewezen wegens anti-Spaanse activiteit en het wil het aantal Russische burgers in Spanje drastisch verminderen.

Zie ook pag. 7: „Stil protest in Spanje tegen geweld".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.