+ Meer informatie

Honderden Spanjaarden wiDen graag remigreren

Overheid moet met geld over de brug komen

2 minuten leestijd

DEN HAAG — In totaal willen 332 Spanjaarden in ons land met hun meer dan duizend naaste familieleden terug naar hun vaderland. Ze werken, soms al jaren aan plannen voor hervestiging. De plannen behelzen dertien coöperatieve projecten en 41 minder omvangrijke ondernemingen, voor het overgrote deel voor één gezin. De plannen'kunnen alleen slagen als dok de Nederlandse overheid met geld over de brug komt.

Dit blijkt uit het rapport dat de stichting remigratie Spanjaarden (SRS) heeft opgesteld. Ze wil hiermee bereiken dat de hervestiging een plaats krijgt binnen het minderhedenbeleid in ons land. Daarbij is ervan uitgegaan dat verantwoorde terugkeer in het belang is van de betrokken Spanjaarden en van de Nederlandse samenleving.

Terugkeer van 1400 Spanjaarden betekent verlichting van de druk op de sociale voorzieningen, de sociale infrastructuur en op de arbeidsmarkt. Onmiddellijk komen 500 arbeidsplaatsen vrij. De vraag naar nog eens 500 arbeidsplaatsen binnen vijf jaar voor de tweede generatie vervalt. Daarnaast komen er meteen 250 woningen beschikbaar en zijn er in de naaste toekomst geen 40O nodig voor de tweede generatie. Ondersteuning van terugkeerprojecten ziet' de SRS dan ook allerminst als een wereldvreemde liefdadigheid.

In de jaren '75-'80 keerde meer dan 27 procent van de Spanjaarden die in de kop van Noord-Holland werkten, definitief naar spanje terug. De terugkeer was uitzichtloos. De bij de SRS bekende Spanjaarden die bewust aan teru, keer werken, werken gemiddeld twa! jaar in ons land, zijn gemiddeld twas jaar in ons land, zijn gemiddeld 38 ja« landen gewerkt.

Uit de gegevens van de SRS is niet o te maken, dat de Spanjaarden met n migratieplannen een aparte groep voi men binnen de Spaanse populatie i ons land. Alleen zijn er wat meer raet. sen onder, van wie het gezin (weer) i Spanje woont. De deelnemers koine voor 80 pet uit het gebied van de stidi ting buitenlanders „Peregrinus" in Be verwijk, waar SRS een jaar geleden i opgericht.

Reeh

Ze ontstond om Spanjaarden te bege leiden die terugkeerplannen kocstei den. Ze is een zelfstandigeorganisati van Spaanse gastarbeiders. Ze vindt tf rugkeer niet alleen een vrome wen maar ook een onvervreemdbaar reeb De Nederlandse en Spaanse overhede zijn verplicht goed geplande remigrati mogelijk te maken, aldus het rapport.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.