+ Meer informatie

DE WERELD ROND 200

3 minuten leestijd

Aan alles komt een einde, zo ook aan deze rubriek. Vandaag de tweehonderdste aflevering van „De Wereld Rond" waarmee ik u vier jaar een plezier deed, of verveelde. Alle uitoeken van de wereld zijn aangedaan, ook al zijn niet alle landen aan de orde geweest.

In deze laatste aflevering wil ik me beperken tot de belangrijkste veranderingen die zich in de behandelde landen in de afgelopen vier jaar hebben voltrokken. Het was een komen en gaan. Soms vertrokken dictators om plaats te maken voor iets beters, soms betekende machtswisseling ook een verslechtering.

In aflevering 4 werd iets gezegd over het afschuwelijke bewind dat de familie Somoza, toen in de persoon van Anastasio Somoza, voerde. De armen bleven arm en de rijken werden rijker. Somoza werd in 1979 verdreven. Uiteindelijk werd hij in Paraguay vermoord, in het land waar hij gastvrij onderdak had gevonden bij de daar regerende president Stroessner. In Nicaragua zelf kwamen de Sandinistische strijders aan de macht. Het is te hopen dat Amerikaanse regering zich het lot van dit land aantrekt, zodat het niet in extreem linkse handen terechtkomt.

Ook in Liberia (aflevering 26) een aflossing van de macht. De gematigde president Tolbert (ook een Gronings dorpje heeft die naam) werd verdreven, waarmee er een einde kwam aan een stabiel bewind dat meer dan een eeuw had geduurd. Tolbert werd overigens vermoord bij een geslaagde staatsgreep.

Goede veranderingen

Positieve berichten waren er uit Nigeria (aflevering 37). De militaire regering in dat land maakte plaats voor een democratisch bewind na verkiezingen. Keizer Bokassa werd met Franse hulp uit de Centraalafrikaanse Republiek verdreven (aflevering 38). Alles leek beter dan het terreurbewind van deze door de onlangs verslagen Franse president Giscard beschermde dictator. Ook in de Equatoriaal Guinee (nummer 41) als dictator handelende president Macias Nguema moest het veld ruimen. Ook hier was elke verandering er een ten goede.

Botswana (aflevering 44) treurde om het overlijden van president Sir Seretse Khama. Hetzelfde gebeurde in Algerije (nummer 56) na het overlijden van president Bhoemedienne en in Kenia (aflevering 73) door het verscheiden van president Kenyatta. De gevreesde chaos na zijn overlijden bleef in Kenia tot nu toe gelukkig uit.

Iraanse revolutie

Veel veranderde er in de Mohammedaanse landen. Zo moest sjah van Iran (80 en 90) wijken voor de Islamitische revolutie van de Ayatollah Chomeiny. Of het land daar beter van werd is de vraag. De verdreven vorst zelf stierf na veel omzwervingen in een Egyptisch ziekenhuis. De rust in Saoedi-Arabië werd opgezegd door dat fundamentalistische moslims de heiligste Mohamedaanse plaatsen in Mekka bezetten (zie afleveringen 102 t/m 104). Islamitische broeders slachten elkaar nog steeds af langs het Iraans-Irakese front. Tenslotte mag niet onvermeld blijven dat de Sovjet-Unie in Afghanistan ingreep en zodoende de tegenover Islamitische strijders machteloze communistische regeerders in bescherming nam. Ook hier gaat het bloedvergieten voort.

Ongelukjes

Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt, dat geldt ook voor deze rubriek. Zo werd het onafhankelijk geworden Caribische eiland Dominicia per ongeluk twee keer behandeld, namelijk in de afleveringen 69 en 81. Bovendien waren er twee afleveringen met het nummer 57, een over het Franse eiland Reunion en een over het zelfstandige Caribische eiland Grenada. Ook werden enkele malen kaartjes afgedrukt die niet bij het behandelde land of eiland hoorden. Aflevering 129 over het Zuidamerikaanse land Ecuador werd tweemaal afgedrukt omdat er de eerste maal bijzonder veel zetfouten in zaten. Helaas waren die er meer. Zo werd in nummer 24 Amsterdam als hoofdstad van Paraguay genoemd.

We houden er nu echt mee op. Er is in vier jaar veel veranderd. Een ding staat echter vast: „Alles wisselt op Zijn wenken, maar Hij zelf verandert niet". Moge dit de lezer tot troost zijn.

U dankend voor uw eventueel vier jaar voortdurende belangstelling;

Wim Staat

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.