+ Meer informatie

Fundamentalisten in Turkije gewaarschuwd

2 minuten leestijd

ANKARA (AP) - De Turkse president, Ahmet Necdet Sezer, heeft gisteren gezegd dat het seculiere fundament van de Turkse staat verdedigd zal worden tegen radicale bewegingen als die proberen het land te islamiseren.

De president deed zijn uitspraken op de dag van de herdenking van de dood van Mustafa Kemal Atatürk, de grondlegger van het moderne Turkije, die gisteren 64 jaar geleden overleed. Enkele tienduizenden mensen kwamen naar het mausoleum waar Atatürk ligt opgebaard en in het hele land werd op het tijdstip van zijn overlijden een minuut stilte in acht genomen.

De waarschuwing van Sezer komt een week na de verkiezingsoverwinning van de islamitische Partij voor Recht en Ontwikkeling (AKP). Vrijdag schreef de opperbevelhebber van het Turkse leger, Hilmi Ozkok, al dat het leger er alles aan zal doen om het seculiere Turkije te beschermen tegen fundamentalistische invloeden.

Het Turkse leger beschouwt zich als waakhond van de seculiere staat en heeft sinds 1960 drie coups gepleegd. In 1997 greep het voor het laatst in door een pro-islamitische partij uit de macht te zetten. Hoewel de AKP haar wortels heeft in de Turkse islamitische beweging, noemt zij zichzelf een seculiere, democratische partij.

De AKP zal mogelijk proberen de Turkse grondwet aan te passen om de leider van de partij, Erdogan, premier te kunnen maken. Erdogan is uitgesloten van politieke ambten omdat hij veroordeeld is voor het voordragen van een gedicht waarin hij zou hebben aangezet tot religieuze haat, maar geldt wel als de onbetwiste voorman van de AKP.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.