+ Meer informatie

VNG: Boter bij de vis

1 minuut leestijd

DEN HAAG — Als aan gemeenten meer (of zwaardere) taken worden opgedragen, moeten hun geldmiddelen tegelijkertijd voldoende versterkt worden. „Boter bij de vis", aldus de opvatting van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), neergelegd in een maandagmorgen verschenen open brief aan de kabinetsformateurs.

In de brief worden tien regels geformuleerd die erop gericht zijn het overheidsapparaat beter te doen functioneren en dus beter af te stemmen op zijn taak jegens de burgers. Naar het oordeel van de vereniging zal het werkgelegenheidseffect bij elke maatregel die op gemeenten betrekking heeft, zwaar moeten wegen.

Ook wil de VNG een drastische beperking van de centralistische regels, voorschriften, onderzoeken en enquêtes en van adviescommissies en -raden. Verder meent de vereniging, dat in middelgrote en grote gemeenten onverwijld en op flinke schaal proeven moeten worden genomen met decentralisatie van rijkstaken, die met budgetafspraken gepaard gaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.