+ Meer informatie

Wisselstroom

4 minuten leestijd

Hallo
Marije Meeusen kreeg de kans om in een van haar zomervakanties als au pair naar Schotland te gaan. Ze ging voor 7 weken, niet zo lang dus, maar maakte van alles mee. Ze kreeg de kans om met de kinderen van de familie Sutherland allerlei uitstapjes te maken en had zelfs een auto tot haar beschikking. In Wat een baan maak je kennis met bibliothecaresse Annet Krol uifi Meppel: „Ik werk veel met mensen, ik moet op de hoogte zijn van alle informatiekanalen en goed kunnen organiseren. Veel werk moet ik zelfstandig uitvoeren. Dat maakt het spannend", aldus Annet.
Nicoline

Mijn naam is Marije Meeusen, ik ben 20 jaar en vierdejaars-pabostudente aan de Christelijke Hogeschool Noord-Nederland in Emmen. In mei '96 stond er een "Schakeltje" in het RD waarin een Schots advocatengezin een au pair zocht voor zo'n 7 zomerweken. Dit was mijn kans! Ik werd aangenomen voor de baan, op 17 juni om 6.30 uur zou ik vertrekken vanaf Rotterdam Airport naar London Stansted, en verder naar Aberdeen. Ik werd opgewacht door Jean (moeder en advocaat) en de 2 kinderen waarop ik zou passen: Ross (12) en Catriona (10). We gingen naar hun enorme huis en daar begon ik een beetje tot rust te komen van alles. Je doet zoveel indrukken op: het was de eerste keer dat ik vloog, alleen zo ver weg ging en voor zo'n lange tijd, allemaal nieuwe dingen voor mij.

Alarmsysteem
De eerste dagen bleef ik wat dicht bij huis, leerde hoe de wasmachine werkte, strijkijzer, magnetron, waar alles te vinden was, de code van het alarmsysteem van het huis en soort praktische zaken. Wassen, strijken, helpen met koken, de kinderkamers een beetje opgeruimd houden, dat waren zoal mijn taken deze vakantie, en natuurlijk met de kinderen dingen ondernemen: picknicken in de speeltuin, naar het centrum toe, spelletjes spelen. Mijn grens werd nog meer verlegd toen ik had geleerd om in een Engelse auto te rijden: je zit aan de rechterkant, de pedalenvolgorde is hetzelfde, je schakelbak zit links en je rijdt aan de linkerkant van de weg, alles bij mekaar zorgde dat voor nogal bijzonde re taferelen tijdens de "eerste rijlessen" met David (advocaat & parttime-rechter en vader). Na enkele lessen lukte dat ook prima en kon ik met de kinderen met de auto wat verder weg Ik had (samen met de oudste zoon Euan, 19) een oude (! Saab Turbo tot mijn beschikking om overal heen te gaan. Zo ben ik met ze naar Nairn geweest (een badplaats), Beauly, Strathpfeffer, een heel mooi, schilderachtig plaatsje, naar Loch Ness natuurlijk, waar je echt bergje op, bergje af rijdt en naar kleine plaatsjes in de omgeving. Samen met de familie heb ik ook nog Highland Games bezocht en andere typisch Schotse evenementen. David moest vaak "rechteren" in Edinburgh, waar het "courthouse" stond. Op een keer ben ik 's avonds met hem meegereden (zo'n 3 a 3'/2 uur rijden) naar Edinburgh. Daar hebben we overnacht bij de moeder van Jean. David ging de volgende dag werken, ik de stad bekijken en 's avonds gingen we weer samen naar huis.

Kerkdiensten
Bij mekaar was het een enerverende, vermoeiende en leerzame vakantie! Wat ik het meest bijzonder vond, waren de kerkdiensten. We reden zo'n 5 miles naar de Free Church. De dominee (David Meredith) sprak met een zwaar Schots accent, wat heel mooi klinkt. De preken kon ik heel goed verstaan en begrijpen, maar bij het zingen verwachtte ik wel muzieknotatie bij de "Psalms of David"; die stonden er dus niet. Er werd a capella gezongen, m.b.v. een voorzanger, en dat was David. Het was heel mooi, vond ik zelf, en de muziek/melodielijn kon ik als het ware vanzelf volgen, echt heel apart.
In deze weken heb ik heel veel van 't land gezien. Samen met de kinderen (óók Euan en Alasdair, 19 en 17) en David en Jean heb ik een leuke au pair gehad. En Ruby, die maandag en vrijdag kwam om schoon te maken, gaf ook haar leuke bijdrage aan het geheel. Ik heb het erg getroffen bij deze familie!
Marije Meeusen, Wachtum (Dr.).

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.